Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Puslespill med tannpirkere

Utstyr:

  • 10 kort med puslespill
  • 24 tannpirkere (fyrstikker)
  • en mynt
  • en saks

I snekkerboden - utstyret blir til

Kort med puslespill finner du i vedlegget. Skriv ut vedlegget og klipp ut kortene (et puslespill med tilhørende oppgave).

Hvis flere elever skal løse oppgavene samtidig, kopier opp vedlegget og lag flere oppgavesett. Hold settene adskilt for at en deltaker ikke får en og samme oppgave flere ganger. Husk å ha med flere mynter.

Hvis aktiviteten skal brukes oftere, lag kort ved å lime hvert på kartong eller ved å laminere hvert kort.

Matematikken i aktiviteten

Oppgaven går ut på å velge et kort, lage figuren som vist på kortet og endre mønsteret slik det står beskrevet på kortet. En bruker tannpirkere til å lage figuren og deretter flytter eller tar vekk tannpirkere for å endre mønsteret. For å løse puslespillene bruker en geometri.

Hvordan differensiere?

Muligheter for å differensiering er mange. Puslespillene er av varierende vanskelighetsgrad og kan deles inn i tre kategorier; lette, middels og vanskelige. Fargen på kortet kan indikere vanskelighetsgraden. Et krav kan være å løse et bestemt antall puslespill uavhengig av vanskelighetsgrad eller å løse ett puslespill per vanskelighetsgrad. I tillegg kan en utfordres til å forklare veien til løsningen (speiling, rotasjon og liknende).

Del på Facebook

Del på Facebook

Hopp over bunnteksten