Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Hva er en brøk?

Brøk som en del av en mengde.

Hvor stor andel av tomatene er modne?

Her ser vi at til sammen er det 3 tomater og disse utgjør hele mengden. Av disse tomatene er det 1 som er moden (rød). Derfor er svaret 13 av tomatene er modne.

Brøk som en del av en helhet.

Mor spiste litt sjokolade i går. Klara vet at hele sjokoladen er 24 biter og når hun så dette, sa hun til mor: "Du har jo spist opp ___ av sjokoladen!" Hva sa Klara?

Vi ser at det ligger 16 biter. Det betyr at 8 biter har moren spist opp. Dette er 8 biter av til sammen 24 biter. Klara sier at moren har spist opp 824 eller 13 av sjokoladen.

(Hvis du ikke helt forstår hvordan vi fikk at åtte tjuefiredeler er det samme som en tredel, se på forenkle og utvide brøker.)

Brøk som et forhold.

Vi vil skaffe oss seks desiliter ferdigblandet saft. Vi liker best når det er to tredeler vann og resten saft. Dette betyr at vi må altså ta to desiliter saftkonsentrat og fire desiliter vann.

OBS OBS OBS!
Når det står at saften skal blandes i forholdet 2 : 3, betyr dette noe ganske annet. Da tenker vi oss at helheten er delt i fem like store deler og at to av disse skal være saftkonsentrat.

Del på Facebook

Del på Facebook

Hopp over bunnteksten