Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org
Målgruppe:
5. trinn
6. trinn
7. trinn

Julekalender 2016, 5. - 7. trinn

I år er svar, tips og kommentarer en egen pdf som heter «Fasit» og som krever Feide-pålogging som lærer. Har du ikke Feide, ta kontakt med post@matematikk.org

Lærerens instruksjoner

ALT DU FINNER PÅ DISSE NETTSIDENE KAN DU LASTE NED I ET UTSKRIFTSVENNLIG FORMAT (pdf), se vedlegget i høyrespalten.

Årets julekalender for 5.-7. trinn består av enten de første 9 eller alle 12 oppgavene som kan løses uavhengig av hverandre (alle 12 oppgavene er i pdf-en). Oppgavene 6 til 12 er delt i to nivåer slik at du som lærer, eller eleven selv, kan velge hvilket nivå som passer best. Nivå I er det letteste.  

Alle oppgavene har flere svaralternativer, hvorav ett er riktig. Når dere har enten de første 9 bokstavene eller alle 12 bokstavene skal disse settes sammen til et norsk ord, og det er dette ordet som er løsningen på julekalenderen for 5.-7. trinn. Oppgavene er nummerert, men rekkefølgen har ingenting å si – bokstavene må uansett stokkes om.

På side 2 finner du også et ark som elevene kan skrive bokstavene på etter hvert som de finner disse.

I år er svar, tips og kommentarer en egen pdf som heter «Fasit» og som krever Feide-pålogging som lærer.

 

  • Finner du ikke din kommune, be lokal IKT-ansvarlig om å få Feide-tilgang til matematikk.org
  • Har du ikke Feide-pålogging, ta kontakt med post@matematikk.org

 

Klasser som ønsker å konkurrere om å vinne premier må sende inn løsningene innen 16. januar 2017. Det er læreren som på vegne av trinnet/gruppen skal sende inn løsningsordet ved å fylle inn nettskjemaet ”Løsningsord 2016” i høyrespalten.

Alle mottar en bekreftelse på innlevert svar. Hvis du i løpet av kort tid ikke har mottatt bekreftelse, betyr det at vi ikke har mottatt løsningsordet. I så fall, fyll vennligst inn nettskjemaet en gang til (husk å skrive e-postadressen din riktig).

Innsendingsfrist for konkurransen er 16. januar 2017.

Vinnerne offentliggjøres via forsiden, www.matematikk.org, 20. januar kl. 12.00.

Spørsmål kan sendes til post@matematikk.org

Lykke til med oppgavene og god jul!

Elevens oppgaveark

Eksempler på oppgaver fra årets kalender for 5. - 7. trinn

Oppgave 3

I julenissens verksted serveres det alltid sjokolademelk til lunsj. Det er veldig populært, og alle smånissene drikker det.

Sjokolademelken kommer i kartonger som inneholder    liter. Hver dag drikker smånissene 15 liter til sammen. 17 smånisser drikker 2 kartonger hver, og resten drikker 1 kartong hver.

Hvor mange smånisser jobber i julenissens verksted?

 

Oppgave 6, nivå II

Minuttviseren på ei klokke er 12 cm lang. Et insekt setter seg ned helt ytterst på tuppen av minuttviseren når klokka er 12. Insektet begynner med en gang å krype inn mot midten av klokka, på minuttviseren. Det kryper 1 cm hvert 2,5 minutter.

Finn sporet etter insektet på klokka.

Skrevet av

Hege Kaarstein
Hege Kaarstein

Institusjon

Universitetet i Oslo
Hopp over bunnteksten