Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org
Sudoku

Eksempel

eksempel Sudoku-brett

Her er et sudoku-brett med 6 vannrette linjer (rader) og 6 loddrette linjer (kolonner). Hver rad og kolonne består av 6 ruter. De til sammen 36 smårutene er delt inn i 6 rektangler. Din oppgave er å plassere de tallene som mangler. Husk at ingen rader, kolonner eller rektangler skal inneholder ett og samme tall mer enn en gang!

Hvilket tall tror du skal stå i rad 1, fjerde rute?

Gjettet du på 1 eller 2 er det helt riktig. Hvorfor? Jo, tallene fra 1 til 6 skal stå i det grønne feltet. Siden 3, 4, 5 og 6 allerede er der, betyr det at 1 og 2 skal stå i de to ledige rutene.

Hvilket av de to tallene skal i rad 1, fjerde rute? Siden i kolonne 4 finnes tallet 1 (i det blå rektangelet), må det stå 2 i det første rad fjerde rute. Brettet vårt ser slik ut:

eksempel Sudoku-brett

Det var to ledige ruter i det grønne feltet der vi skulle plassere tallene 1 og 2. Siden tallet 2 er plassert, må tallet 1 stå i første rad, sjette rute:

eksempel Sudoku-brett

Hvilket tall skal stå i rad 5, fjerde rute? I kolonne 4 finner vi tallene 1, 2, 5 og 6. Da mangler det 3 og 4. Hvilket av dem skal stå i rad 5, fjerde rute? Se på rad 5. Den inneholder tallet 3 allerede. Da må det være tallet 4 vi er på jakt etter. Vi fyller det inn:

eksempel Sudoku-brett

Da må tallet 3 stå i tredje rad, fjerde rute siden alle andre tall allerede står i kolonne 4. Brettet vårt ser ut som dette:

Slik arbeider du deg gjennom hele brettet.

Lykke til!

Hopp over bunnteksten