Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Løs og lag regnefortelling

Spørsmål:

Nicholas, 15

Hei.

Jeg trenger litt hjelp til hvordan jeg kan løse dette likningssettet:

2x+y=540

4x+3y=1320

I oppgaven skal jeg også lage en regnefortelling til stykket.

Svar:

Hei, Nicholas!

Dette er et likningssett med to likninger og to ukjente. Det finnes to måter å løse denne på, substitusjonsmetoden og eliminasjonsmetoden. Begge disse er beskrevet i vårt kurs Likninger under Substitusjonsmetoden og/eller Eliminasjonsmetoden.

La oss se på likningssettet ditt (vi kaller disse for likning (1) og likning (2))

12x+y=54024x+3y=320

Det er valgfritt hvilken metode du velger å bruke. Jeg velger substitusjonsmetoden, fordi i likning (1) ser jeg at y står alene og dermed kan vi skrive denne om til

(1) y=5402x

Nå setter jeg inn for y i likning (2),

(2)  4x+3(5402x)=1320

Nå har du en likning med en ukjent, x. Løs denne på vanlig måte. Så må du huske å sette inn for x i likning (1) og finne y.

En regnefortelling betyr at du må finne på noe som x og y kan stå for. Her er det mange muligheter. Jeg skal gi deg et eksempel, men jeg utfordrer deg til å finne et eksempel som er bedre!

x kan være prisen på en t-skjorte, mens y er prisen på en bukse. Bestevennen din og du var i en butikk der alle t-skjortene kostet det samme og tilsvarende for buksene. Du kjøpte 2 t-skjorter, en bukse og betalte tilsammen 540 kroner (likning (1)). Vennen din kjøpte 4 t-skjorter og 3 bukser og betalte tilsammen 1320 kr (likning (2)).

Lykke til!

Vennlig hilsen,
Oraklet