Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

7 rette i Lotto

Spørsmål:

Hege, 13

Hvor vanskelig er det å få 7 rette i Lotto?

Svar:

Hei, Hege!

Dersom du velger deg ut 7 av de 34 tallene som Lotto har, kan vi sammenlikne sjansene for at dine 7 tall blir trukket ut med en person som reiser med toget fra Oslo til Trondheim.

På veien plasserer han en bøtte ved siden av togskinnene. En annen person reiser med neste tog og har bind for øynene og ingen kunnskap om hvor bøtta er. Hun kan når som helst kommandere toget til å stoppe, for så å slippe en tennisball ut av vinduet på toget, i samme avstand fra togskinnene som bøtta står. Sannsynligheten for å treffe bøtta er da større enn sannsynligheten for å vinne førstepremien i Lotto!

Hvorfor dette er tilfellet, er som følger. Det er ca. 500 km mellom Oslo og Trondheim, dvs. 5 000 000 desimeter. Det betyr at det er ca. like mange desimetre mellom de to byene som det er mulig kombinasjoner i Lotto, og åpningen på bøtta er en god del større enn 1 desimeter. Helt eksakt er det en sjanse på 1: 5 379 616 for å trekke ut de samme 7 tallene som trekningsmaskinen til Norsk Tipping på Hamar gjør.

Vennlig hilsen,
Oraklet

Hopp over bunnteksten