Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Hvorfor har vi matematikk?

Spørsmål:

Kristine, 30

Jeg har en åtteåring som lurer på hva vi trenger matte til! Da jeg var barn var jeg også sånn, og jeg fikk aldri noe forståelig svar, så hva kan vi egentlig bruke matte til?

Svar:

Hei, Kristine!

Har dere noen gang tenkt på hva man trenger faget norsk for? Vel, de fleste vil vel svare for å kunne kunne leve i Norge. Vi er omringet av reklame, aviser og liknende, og vi må kunne lese for å forstå hva som står i avisene og man må kunne snakke for å kunne formidle kunnskapen. Til en viss grad gjelder det samme for matematikken.

Vi er omringet av priser på varer og tilhørende tilbud, klokker og rutetabeller, datamaskiner og så videre. For å kunne fungere i vår verden, må man ha forståelse for tall. Man må kunne lese rutetabeller for å kunne vite når bussen går eller hvor lang tid det tar å komme seg fra et sted til et annet. Det å lese en rutetabell, betyr å oversette betydningen av tallene i tabellen samtidig kan det kreve litt hoderegning.

I det man står i kassen og skal betale for dagligvarene, er det godt å kunne overslagsregning og dermed dobbeltsjekke at det ble slått inn riktig antall varer. Her kan du nok si at vi skal kunne stole på kasser og datamaskiner, og at utregninger bør skje via dem. Men uten matematikk ville vi verken hatt kasser, datamaskiner, romraketter og satellitter.

I tillegg til den praktiske betydningen matematikken har den også en verdi i seg selv samt en lang og rik tradisjon bak seg.

Vennlig hilsen,
Oraklet

Hopp over bunnteksten