Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Hvordan gjøre matematikk morsomt og mindre vanskelig?

Spørsmål:

Sander, 13

Hei, jeg syns matte er veldig vanskelig og kjedelig! Hva skal jeg gjøre? Vi har hatt en matteprøve og jeg fikk 3-.

Svar:

Hei, Sander!

Så bra at du har lyst til å gjøre noe med det - det er nemlig det første som må til!

For å gjøre noe med at du syns det er vanskelig, er det nok dessverre nødvendig å jobbe, men du trenger heldigvis ikke å jobbe deg i hjel. Det er nok at du jobber smart.

Hver gang du står fast på en oppgave, bør du prøve å finne ut hva du står fast med. Lat som om du forklarer alt du har gjort, og hvorfor, til noen. Da kan man ofte komme videre. Selv har jeg ofte kommet meg videre mens jeg har forberedt meg på å spørre noen andre, for da tvinges jeg til å tenke fullstendig gjennom alt igjen.

Matematikk er også satt sammen av veldig mange forholdsvis enkle deler, men når alt skal gjøres samtidig, kan det se både stort og vanskelig ut. Da er man nødt til å trene på det enkle. Jeg hadde en gang en matematikklærer som sa at "matematikk er ingen tilskuersport" - man blir ikke bedre av å se på at andre driver med det. Når du kommer litt videre, er det sånn at det som nå er de store og vanskelige greiene, kanskje er de små og enkle byggeklossene for det du skal gjøre senere.

Så må vi se forskjellen på matematikk og regning: Matematikken er ideene og tenkingen, mens regningen bare er det du gjør med tall og bokstaver. Dersom matematikktimene ikke skal virke meningsløse, kan det kanskje være lurt å spørre hvorfor du skal regne som du gjør.

Det er mange steder du kan få hjelp til dette:

  1. Spør læreren.
  2. Lese ofte stilte spørsmål og artikler her på matematikk.org
  3. Spørre meg!
  4. Få han eller hun som alltid får 6 til å forklare ting. Det er kjempegod trening for de som er veldig flinke å faktisk måtte forklare ting til noen andre. Antageligvis kan du noe han eller hun ikke kan, så det er ingen grunn til å skamme seg når du spør.

Så var det å gjøre noe med at du syns matematikk er kjedelig. Det kan det jo være skummelt å spørre en matematiker om, for vi matematikere syns jo matematikk er veldig morsomt, og de fleste av oss har alltid syntes det. Her er noe av det jeg syns er morsomt med matematikk:

  1. Ved å trikse litt med aksene kan jeg få folk til å tro at en endring har vært mye større eller mye mindre enn den egentlig er. Tenk deg at noe har økt fra 18 til 20 i løpet av et år. I stedet for å la y-aksen starte på 0, slik at det blir to nesten like store søyler, lar du den starte på 16. Da blir den ene dobbelt så høy som den andre - og det er jo litt av en utvikling!
  2. Et primtall er et tall som er delelig bare på seg selv og 1. Jeg kan bevise at det er uendelig mange slike. Han som først laget beviset, levde i Hellas for 2300 år siden! Det er nesten ingen andre fag der ideene er så gamle, og har endret seg så lite over flere tusen år! De andre jeg kommer på er teater, litteratur og filosofi.
  3. Matematikk kan brukes til å forklare verden. Uten matematikk hadde fysikerne hatt det som forfattere som ikke kan skrive. Den første teoretiske modellen av en moderne datamaskin ble laget av en matematiker på 30-tallet.
  4. I matematikken er det problemer som alle kan forstå, men som det kan ta flere hundre år før noen greier å løse. Se nærmere på Fermats sats.
  5. Ved hjelp av matematikk kan jeg overbevise deg 100 % om at jeg vet om en sannhet, uten at du får vite noe som helst om hva den er. (Dersom jeg sier at det er et ord på fem bokstaver, får du vite veldig mye. Jeg kan gjøre det slik at du ikke får vite noe. Høres ikke det litt selvmotsigende ut?)

Dette er bare noe av det som gjør at jeg syns at matematikk er morsomt. Kanskje, og antageligvis, er det helt andre ting som du vil synes er morsomt i matematikken, men noe er det garantert. Uansett hva det er - fortsett å spørre her. Spør deg selv hva ditt mål for matematikkarakteren til sommeren er og begynn å jobbe mot det.

Vennlig hilsen,
Oraklet

Hopp over bunnteksten