Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Formelregning

Formler er beskrivende og forteller oss noe om verden rundt oss. Formelen, 2ut2=c22u, ser komplisert ut, men alt den gjør er å beskrive hvordan bølger oppfører seg. Animasjonen til høyre viser et eksempel på hvordan den formelen ser ut. Vi kan se at det likner på vannbølger.

Hvis du ser et skilt i Hellas, er det stor sannsynlighet for at du ikke forstår hva som står på den. Det er ikke nødvendigvis fordi det greske språket er komplisert, men fordi du ikke kan det. Matematikk er et verktøy til å hjelpe oss forstå verden rundt oss, og formler er språket vi bruker.

Sannsynligvis leser du dette lynkurset på en skjerm, og for å lage den skjermen så har fysikere, forskere, ingeniører, matematikere, og mange, mange andre jobbet hardt for å finne de riktige formlene som kan få skjermen til å fungere som den skal. Til og med sjampoen og såpen du bruker har en formel bak seg, en kjemisk formel. Formlene er skapt for å hjelpe oss. Når vi forstår oss på hvordan vi kan bruke formler, så er det plutselig så mye mer vi kan gjøre. Kanskje en dag kommer du opp med en egen formel som kommer til å hjelpe mennesker over hele verden.

Hopp over bunnteksten