Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Mia og Marius

Mia og Marius er søskenparet som løser matematikkoppgaver på reiser rundt om i verden.

Alle historiene er skrevet av Nils Voje Johansen og Arne B. Sletsjøe ved Universitetet i Oslo, og de publiserers først i magasinet "Nysgjerrigper". Birte Lohne Løvdal har laget alle håndtegnede illustrasjoner.

Mia og Marius baker vannbakkels

Mia og Marius skal bake vannbakkels. Etter å ha delt smøret, lurer Marius på hvor mye vann han skal koke det med. I de tre kokebøkene deres står det litt forskjellig. Siden vekta deres ikke virker, må Mia bruke litermål til å måle mel. Etter at vannbakkelsene er ferdigstekt, finner de ut at de skal flytte dem slik at de danner et flott mønster på stekebrettet.

Mia og Marius besøker CERN

Mia og Marius besøker CERN-anlegget i Sveits. På CERN undersøker forskerne de minste byggeklossene i verden - og til det trengs de største maskinene.

Mia og Marius besøker dyreparken igjen

Mia og Marius får lære om sibirske tigre når de er på besøk i dyreparken i Kristiansand. De må også bruke logikk for å hjelpe politimester Bastian å finne ut hvem av røverne som lyver.

Mia og Marius besøker Eidsvollbygningen

Til grunnlovsjubileet i 2014 skulle Eidsvollbygningen restaureres. Mia og Marius får en omvisning av Geir Thomas som var med på å bestemme hvordan restaureringen skulle foregå.

Mia og Marius besøker Universitetet i Oslo

Mia og Marius besøker Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo. Her kommer de selvsagt ikke unna matematikkoppgaver — til og med når de skal spise lunsj får de en oppgave som gir svar på hvilken etasje i bygningen lunsjen befinner seg.

Mia og Marius blåser såpebobler

Mia og Marius er på besøk hos onkel Einar som er fysikklærer. Han er glad i å eksperimentere og denne gangen er det såpeboblenes tur. Han utfordrer Mia og Marius til å finne ut hvor mange såpebobler de klarer å lage og til slutt får de i oppdrag å vaske bort alle såpeboblenedslagene, men det skal gjøres på en spesiell måte.

Mia og Marius er syke

Mia og Marius har litt feber, vondt i halsen og tett nese. De ligger på sofaen med en haug med gamle Donald-blad. Mia finner noen oppgaver på baksiden av bladet.

Mia og Marius feirer 17. mai

Det er 17. mai og Mia og Marius er tidlig oppe. De finner ut av hvor mye is og brus de får ut av 100 kr. og de deltar i matematikk-konkurransen i parken nedenfor huset sitt.

Mia og Marius flytter

Familien til Mia og Marius skal flytte til det lille røde huset litt lenger opp i gata. Underveis i pakkingen og oppryddingen i den gamle leiligheten dukker det opp mange små problem. Oppgavene går ut på panting av flasker, flytting av esker og ikke minst stabling i flyttebilen. Her trenger de hjelp!

Mia og Marius i Bergen

Mia sitter sammen med Marius og fetteren deres, Simon, på toppen av Fløifjellet i Bergen og spiser jordbær. De har tatt Fløibanen, Skandinavias eneste utendørs skinnegående kabelbane for persontrafikk.

Mia og Marius i Egypt

Mia og Marius er med mammas gode venn Anders på tur til Egypt. Han er egyptolog og skal på en vitenskapelig konferanse i Luxor.

Mia og Marius i Kina

Mia og Marius har nettopp kommet hjem etter å ha vært på ferie i Kina og Japan. Det var en spennende tur. Blant annet var de på besøk i byene Shanghai og Sapporo.

Mia og Marius i London

Søskenparet er på påskeferie hos tante Hilde og onkel Fred i Tooting Bec i London. De skal besøke London Eye, Hyde Park, British Museum og Tower.

Mia og Marius i Nederland

Mia og Marius er på sommerferie i Nederland og besøker sine gamle naboer Aurora og Ernst. Faren deres var ambassadør i Norge, men nå har familien flyttet hjem til Nederland.

Mia og Marius i Operaen

Mia og Marius skal se eventyrballetten Askepott sammen med kusinene og mamma og pappa i operaen i Oslo. Underveis utfordrer pappaen dem med tre oppgaver.

Mia og Marius i Roma

Hele familien er på høstferie i Italia. Turid, en god venn av foreldrene til Mia og Marius, er sjef på Det norske institutt i Roma. Sammen med søskenparet står hun på taket til instituttet og viser hvor de berømte historiske bygningene ligger.

Mia og Marius i Spania

Mia og Marius er i byen El Puerto de Santa Maria langt sør i Spania og besøker bestefar Jan. Han jobber for et norsk oljeselskap som bygger oljeplattformene sine der.

Mia og Marius i St. Petersburg

Søskenparet er med foreldrene sine på romjulstur til Russland. De dro med båt fra Stockholm og kom til St. Petersburg i et forrykende snøvær. Men de trosset den isende vinden og gått langs elva ned til Vinterpalasset.

Mia og Marius i Sverige

Mia og Marius er på besøk hos farbror Melker i Sverige, og nå sitter de ved frokostbordet og legger planer om dagen.

Mia og Marius i vikingtiden

Mia og Marius er på kulturhistorisk museum for å se på vikingutstillingen. De lærer om vikingenes måleenheter og får se en 1000 år gammel spillterning som ikke har like store sider - hva blir sannsynligheten for å slå en 6'er nå?

Mia og Marius leser i almanakken

Mia og Marius leser i almanakken og grubler over lengden på dagen ved sommersolhverv, hvor langt et år er på planeten Venus og hva som egentlig skjer ved sol- og måneformørkelse.

Mia og Marius møter Abel

Mia og Marius har nettopp hatt "matematikkdag" på skolen. Denne dagen hadde de besøk av forfatteren Arild Stubhaug. Han fortalte fra Abel-biografien han har skrevet. Oppgavene i historien dreier seg om logikk, pi og arealet til en sirkel.

Mia og Marius møter Arkimedes

Mia og Marius er på ferie på Sicilia, i byen Siracusa der Arkimedes holdt til for over 2200 år siden. De er på en slags historisk forestilling oppe på bymuren hvor de får snakke med "Arkimedes". Oppgavene i historien tar for seg regning med årene før Kristus, vektstang og skålvekter.

Mia og Marius og kongebesøket

Mia og Marius havner midt i et arrangement hvor Kongen deltar, og de blir stående og lure på om kortesjen med de svarte "kongebilene" klarer å kjøre den oppsatte ruta slik at de slipper å kjøre en gate mer enn én gang.

Mia og Marius og Saga Oseberg

Mia og Marius besøker onkel Eivind like før kongeparet kommer og Saga Oseberg sjøsettes.

Mia og Marius padler

Mia og Marius er på padlekurs med Eirik, olympisk mester i kajakkpadling. De har mange spørsmål til Eirik og han gir dem ikke svarene så lett.

Mia og Marius på besøk hos farmor og farfar

Mia og Marius er på besøk hos farmor og farfar i skoleferien. De ser på sin egen slekt og hvordan slektstreet til farfars bier ser ut. Mia og Marius blir også utfordret til å finne ut hva Fibonaccitallene er.

Mia og Marius på Finnmarksvidda

Få minutter etter at Mia, Marius og faren kjørte fra Alta, er de nesten helt oppe på Finnmarksvidda. De er på vei for å kikke på den store demningen som magasinerer vann - og dermed energi - til kraftverket.

Mia og Marius på fotballkamp

Mia og Marius er på landskamp på Ullevål stadion sammen med Nils og Arne. Det store spørsmålet denne gangen er om det er mulig å finne kampresultatene ut fra en tabell satt opp under en fotballturnering.

Mia og Marius på Hurtigruta

Mia og Marius er på skoletur i Finnmark, og nå står de på dekk på Hurtigruta MS Finnmarken sammen med læreren sin, Annik, og skuer ut over havet. De har akkurat lagt ut fra Mehamn på vei sørover. Det er midt på natta og strålende solskinn.

Mia og Marius på Korsika

Mia og Marius er med onkel Asbjørn til et bryllup på Korsika. Bryllupet er på selveste 17. mai, og brudeparet, Mette og Thierry, er gamle venner av onkel Asbjørn.

Mia og Marius på Liseberg

Mia og Marius er med tante Hilde og fetterne Herman og Jørgen på sommerferie til Gøteborg. I dag skal de endelig på Liseberg og more seg og spise sukkerspinn!

Mia og Marius på Matematikkdagen

Det er første gang Mia og Marius skal ha "Matematikkdag"! De skal først møte Mattemagikeren der de skal løse en fyrstikkoppgave. Deretter møter de mattelæreren og får en oppgave fra henne. Etter en lang dag kommer de frem til den siste oppgaven, som er spillet Hanois tårn.

Mia og Marius på Nordlysobservatoriet

Mia og Marius besøker Nordlysobservatoriet i Tromsø der de får vite nordlys oppstår og hvorfor det er mye nordlys akkurat i Tromsø.

Mia og Marius på Nysgjerrigpers 20-årsfest

Mia og Marius stiller opp på Nysgjerrigpers 20-årsfest. Der utfordrer de Terje til å finne ut i hvilket år bladet Nysgjerrigper var dobbelt så gammelt som spalten til Mia og Marius, og Marianne til å finne det maksimale antall kakestykker ved hjelp av tre rette kutt.

Mia og Marius på Observatoriet

Mia og Marius besøker Observatoriet der de skal lære om astronomi, matematikk og magnetisme.

Mia og Marius på skiskytekonkurranse

Mia og Marius er sammen med far og ser på skiskytterne. De heier på Ole Einar Bjørndalen, og lurer blant annet på om det lønner seg å droppe skytingen og heller bare ta strafferundene? Hvor mange måter er det egentlig mulig å bomme på 2 av 5 blinker?

Mia og Marius på travbanen

Mia og Marius er på Forus utenfor Stavanger. De er med tremenningene sine på travløp. De tipper og Mia vinner, men hvor mye? Om vinnersjanser og odds.

Mia og Marius på utstilling

Mia og Marius drar sammen med kusinene Ella og Alva på Teknisk museum i Oslo der de besøker matematikkdelen av utstillingen Sultans of Science. Her utfordrer de hverandre i det romerske tallsystemet, likninger og geometri.

Mia og Marius seiler

Mia og Marius er på seiltur med Jenni og faren hennes. De får underveis flere utfordring som for eksempel finne båtens lengde, hvem som vant seilregattaen og den den korteste veien innom alle fem bøyer.

Mia og Marius ser "Et dukkehjem" på teater

Mia og Marius har akkurat sett skuespillet "Et dukkehjem" og sitter igjen med mange spørsmål om skuespillet og andre skuespill av Henrik Ibsen.

Mia og Marius ser på trekkfuglene

Denne gangen blir Mia og Marius fascinert av trekkfugler som blant annet flyr i V-formasjon og finner veien til Syden uten kompass. Men overlever alle fuglene en slik reise? Og ender to trekkfugler opp på samme sted hvis den ene flyr mot sør, mens den andre flyr mot vest?

Eksterne lenker

  • Nysgjerrigper

    Magasin og nettside fra Norges forskningsråd. For 6-13 åringer.
    (nysgjerrigper.no)
Hopp over bunnteksten