Processing math: 100%
Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Sektordiagram

Hva er et sektordiagram? Hvordan lager vi et sektordiagram?

Et sektordiagram (kakediagram) tegnes som en sirkel med totalareal lik 1 (100%). Arealet til sirkelen representerer alle dataene. Data deles i grupper. En gruppe svarer til en sektorer (et kakestykke) i sirkelen. Arealet til sektoren er gruppens andel i forhold til alle data.

Når vi vil vise hvor stor andel av hver observasjon utgjør en helhet, bruker vi sektordiagram. Et sektordiagram egner seg for å vise prosentmessig fordeling av data eller gruppert data.

Turmiks nøtter & sjokolade

På hjemmesiden til «Polly» står det at 30 gram av Turmiks nøtter & sjokolade har følgende næringsinnhold: Bildet og kilde er hentet fra kims.no

 Type næring Innhold av hver type  
 Protein             3,3 g
 Karbohydrater             8,5 g
 Fett             8,3 g
 Fiber             3,0 g
 Natrium             0,1 g
 Salt             0,2 g
 Annet             6,6 g

 

 

 

 

 

 

 

Før vi kan tegne sektordiagrammet, må vi først finne ut hvor mange prosent en næringstype utgjør av det hele. Det hele er 30 gram. Hver næringstype i tabellen er en gruppe.

Prosentandel av protein er lik innholdet av protein dividert med den totale vekten,

3,3g30g=0,11=11%.

Vi gjør tilsvarende utregninger for resten av næringstypene og fyller inn resultatene i en tredje kolonne i tabellen(se under).

Nå må vi finne hvor store sektorene til næringstypene er. Hvor mange grader er sektoren for protein? Hele sirkelenen er 360 grader og dette svarer til 100%. Da svarer 1% til 3,6 grader. Proteinsektoren er derfor 113,6=39,6. Vi gjør tilsvarende for de andre næringstypene.

Den utvidete tabellen med andelen i prosent og andelen i grader ser ut som:

Type næring Innhold av hver type  Andel i prosent  Andel i grader 
Protein             3,3 g       11,0%       39,6
Karbohydrater              8,5 g       28,3%     101,9
Fett             8,3 g       27,7%       99,7
Fiber             3,0 g       10,0%       36,0
Natrium             0,1 g          0,3%         1,1
Salt             0,2 g          0,7%         2,5
Annet             6,6 g        22,0%       79,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sektordiagrammet er tegnet ved hjelp av Excel.

Som vi kan se fra diagrammet er mer enn 50 % av Turmiksen karbohydrater eller fett. Det er omtrent fem ganger så mye som protein eller fiber. Uspesifiserte næringer (annet) utgjør 22 % av helheten, mens salt og natrium finnes det så lite av at de telles med henholdsvis 1% og 0%.  

Del på Facebook

Del på Facebook

Begrep

Hopp over bunnteksten
LeftRight