Leken tilnærming til likninger
Via kjente regnestykker og samtale introduseres elevene for likninger. Hvilke strategier bruker de for å finne de ukjente?
Lærerens instruksjoner
Del elevene i par.
- Skriv et tall på tavla. For eksempel . Be hvert par om å lage regneuttrykk som har dette tallet som sum. Start med addisjon og subtraksjon og utvid med multiplikasjon og divisjon og kombinasjoner av regneartene.
- Skriv noen av regneuttrykkene på tavla, eller opprett en virtuell oppslagstavle og la elevene skrive inn sine regneuttrykk.
- Snakk om hvor regneuttrykkene og finn ut hvilke er like/ulike. Hvorfor er noen uttrykk ulike? Er det sammensatte uttrykk med flere regneoperasjoner? Hvis ikke kan du oppfordre elevene til å lage noen slike (eksempelvis ).
- Be elevene bytte ut et av tallene i regneuttrykkene med . Snakk videre om hva dette betyr og at vi nå har likninger med ukjente verdier.
- Samle noen av likningene elevene har laget på tavla. Be hvert par om å finne den ukjente verdien.
- Spør hvilke strategier de brukte. Hvordan tenkte de når de skulle løse likningen? Hva var viktig å tenke på? Noter på tavla disse strategiene. Samtal om matematikken og teknikkene.
Større utfordring eller en ny runde litt senere i læreprosessen
Sjekk om noen av likningene har lik -verdi. For eksempel og . Sett de to uttrykkene lik hverandre og snakk om hva det innebærer og hvordan vi nå kan finne .
Aktuelle kompetansemål i læreplanen (LK06)
Læreplan i matematikk fellesfag
- Etter 7. årssteget
- Tal og algebra
- stille opp og løyse enkle likningar og løyse opp og rekne med parentesar i addisjon, subtraksjon og multiplikasjon av tal
- Tal og algebra
- Etter 10. årssteget
- Tal og algebra
- løyse likningar og ulikskapar av første grad og likningssystem med to ukjende og bruke dette til å løyse praktiske og teoretiske problem
- Tal og algebra
Når, hvor og hvordan
-
Klassesituasjon
Par og plenum.
-
Tidsbruk
1 time.
-
Valg av tidspunkt
Innføring.
Skrevet av
