Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Mia og Marius ser "Et dukkehjem" på teater

Mia og Marius har akkurat sett skuespillet "Et dukkehjem" og sitter igjen med mange spørsmål om skuespillet og andre skuespill av Henrik Ibsen.

Historien

- Hva tror du skjedde videre med Nora? Mia åler seg gjennom køen ut av teateret. De har akkurat sett Henrik Ibsens skuespill "Et dukkehjem".

- Jeg vet ikke, kanskje det var Henrik Ibsens mening at alle skulle finne ut av det på egenhånd. Jeg tror at hun ikke kom tilbake. Ærlig talt, så synes jeg han Torvald-fyren var en idiot, sukker Marius.

- Jeg er enig i det, men barna da, hvorfor skulle det gå ut over dem at de voksne rotet det til? Men det kunne ikke Marius svare på.

 

Oppgave 1.

Mia og Marius og mamma og pappa betalte til sammen 600 kroner for teaterbillettene. Barn betaler en tredel av prisen for voksne. Hvor mye kostet en barnebillett?

 

- Jeg tror ikke Torvald tok seg så mye av barna sine, sånn til vanlig. Han virker ikke å være en slik fyr. Så de hadde sikkert en barnepike som passet barna. Mia er fortsatt dypt inne i dukkehjemmet.

- Nå har dere sett eller lest fire skuespill av Ibsen, skyter plutselig pappa inn, - men vet dere i hvilken rekkefølge han skrev dem?

 

Oppgave 2.

Mia gjetter rekkefølgen: Peer Gynt, En folkefiende, Gjengangere og Et dukkehjem, mens Marius gjetter rekkefølgen; Gjengangere, En folkefiende, Peer Gynt og Et dukkehjem. Mia har 2 rette, mens Marius har ingen. Hva var rett rekkefølge?

 

- Dette vidunderligste, som Nora snakker om hele tiden, hva er det egentlig hun mener med det? Mia klarer fortsatt ikke å få teaterstykket ut av hodet. - Hun snakker om det mange ganger i første akt, og på slutten er det jo nesten det eneste de tenker på. Ja det er jo til og med sluttreplikken i stykket!

- Det er mange som har lurt på akkurat det siden stykket første gang ble framført rett før jul i 1879, forteller mamma, - og det fine med alt Ibsen har skrevet er at vi kan fortsette å lure på det uten at det nødvendigvis finnes ett riktig svar.

- Det er ikke alltid matematikkoppgaver har kun ett riktig svar, bryter pappa inn. - Her skal dere få en oppgave med flere riktige svar. Dere husker sikkert at kvadrattallene er 1, 4, 9, 16 osv. fordi 11=1, 22=4,33=9,...

 

Oppgave 3.

Kan dere finne to kvadrattall slik at differansen mellom dem er 15? Kan dere finne et annet par av kvadrattall som også har differanse 15?

 

- Jeg tror jeg hadde likt å snakke med Henrik Ibsen, sier Mia tankefullt i det de hopper inn på bussen.Fasit

Oppgave 1.

En barnebillett koster 75 kroner, og en voksenbillett kr. 225.

Oppgave 2.

Peer Gynt, Et dukkehjem, Gjengangere og En folkefiende

Oppgave 3.

1 og 16.

49 og 64.

Skrevet av

Nils Voje Johansen
Nils Voje Johansen
Arne B. Sletsjøe
Arne B. Sletsjøe

Institusjon

Universitetet i Oslo