Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Arkimedes av Syracuse

Arkimedes av Syracuse

Arkimedes av Syracuse

FØDT: 287
DØD: 212

Arkimedes ble født og levde i Syracuse på Sicilia. Han regnes av mange som den største matematikeren gjennom tidene.

Det er svært sannsynlig at Arkimedes, mens han var en ung mann, studerte med etterfølgerne til Euklid i Alexandria. Han var godt kjent med matematikken som ble utviklet der, men det som gjør denne antagelsen mye mer sikker er at han kjente matematikerne som jobbet der personlig, og sendte sine resultater til Alexandria med personlige budbringere.

I tillegg til sine mange matematiske oppdagelser, er Arkimedes kjent for en rekke mekaniske oppfinnelser. Syracuse var i langvarig krig mot romerne, og var ofte avhengig av krigsmaskiner oppfunnet av Arkimedes for å holde stand. Andre oppfinnelser er Arkimedes’ Skrue som er ei vannpumpe og den sammensatte trinsa som fortsatt brukes til å dra båter på land med.

Arkimedes var mest opptatt av matematiske problemer, og oppdaget gode metoder for å regne ut volum, overflate og tyngdepunkt av ulike legemer, og nøyaktige metoder for beregning av og kvadratroten av et tall. Han viste for eksempel at overflaten til ei kule er fire ganger så stor som overflaten til en sirkel med samme radius. Arkimedes’ lov sier hvor mye et legeme veier når det er nedsunket i vann.

Arkimedes ble drept i år 212 f.kr. under romernes erobring av Syracuse under den andre puniske krigen, etter at maskinene hans til slutt mislyktes i å holde romerne ute.

Del på Facebook

Del på Facebook

Skrevet av

Tom Lindstrøm
Tom Lindstrøm

Institusjon

Universitetet i Oslo

Tilsvarende emner behandles også i

Omtalt person

Hopp over bunnteksten