Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Galileo Galilei

Galileo Galilei

Galileo Galilei

FØDT: 1564
DØD: 1642

Galileo Galilei studerte medisin ved Universitetet i Pisa, men hans egentlige interesser var alltid matematikk og naturfilosofi. Han huskes best for sine arbeider om fritt fall, hans bruk av teleskopet og sine eksperimenter.

Etter en kort tid som matematikklærer ble Galileo utnevnt som professor i matematikk ved Universitetet i Padua. Der underviste han Euklids geometri og standard (geosentrisk) astronomi til medisinstudenter, som måtte lære litt astronomi for å kunne benytte seg av astrologi i deres medisinske praksis.

Sommeren 1609 hørte Galileo om et spionglass som en hollender hadde vist frem i Venezia. Han gikk da i gang og lagde en rekke teleskoper med en optikk som overgikk det hollandske instrumentet. De astronomiske oppdagelsene han gjorde med teleskopene sine ble publisert i Venezia i mai 1610. Den var en sensasjon. Galileo påstod at han kunne se fjell på månen, at han hadde bevist at Melkeveien bestod av små stjerner og at han hadde sett fire måner i bane rundt Jupiter.

Galileo brukte alle sine oppdagelser som bevis for det at planetene kretser rundt sola, og gjorde det med store verbale såvel som matematiske ferdigheter.

Det virker som han fikk mange fiender ved å dumme ut motstanderne sine. Etterhvert kom dette inkvisisjonen for øre. Galileo ble tilkalt til Roma, og under sterk mistanke om at han bedrev kjetteri, ble han til slutt dømt til husarrest på livstid i villaen hans i Arcetri (over Firenze). Han ble også nektet å publisere, men han fortsatte å skrive om sine studier av bevegelser og styrken i materialer. Boken Discourses on two new sciences ble smuglet ut av Italia og publisert i Leiden (i Nederland) i 1638. Bøkene hans ble oversatt fra hans egen dialekt til latin for det internasjonale markedet, og viste seg å bli enormt innflytelsesrike.

Del på Facebook

Del på Facebook

Skrevet av

Tom Lindstrøm
Tom Lindstrøm

Institusjon

Universitetet i Oslo

Omtalt person

Hopp over bunnteksten