www.matematikk.org
Trinn 5-7Elever Trinn 5-7Lærer Trinn 5-7Foresatt

Målgruppe:

5. trinn
6. trinn
7. trinn

Julekalender 2015, 5. - 7. trinn

Lærerens instruksjoner

ALT DU FINNER PÅ DISSE NETTSIDENE KAN DU LASTE NED I ET UTSKRIFTSVENNLIG FORMAT (pdf), se vedlegget i høyrespalten.

Årets julekalender for 5.-7. trinn består av enten de første 9 eller alle 12 oppgavene som kan løses uavhengig av hverandre (alle 12 oppgavene er i PDF-en). Oppgavene 6 til 12 er delt i to nivåer slik at du som lærer, eller eleven selv, kan velge hvilket nivå som passer best. Nivå I er det letteste.

Alle oppgavene har flere svaralternativer, hvorav ett er riktig. Når dere har enten de første 9 bokstavene eller alle 12 bokstavene skal disse settes sammen til et norsk ord, og det er dette ordet som er løsningen på julekalenderen for 5.-7.trinn. Oppgavene er nummerert, men rekkefølgen har ingenting å si – bokstavene må uansett stokkes om.

På side 2 finner du også et ark som elevene kan skrive bokstavene på etter hvert som de finner disse. På siste side finner du tips/kommentarer med mer.

Tips for årets løsningsord gis eventuelt til elevene ETTER at oppgavene er løst:

9 bokstaver - å ha fri i jula

12 bokstaver - nødvendig for å kunne sende julekort

Klasser som ønsker å konkurrere om å vinne premier må sende inn løsningene innen 16. januar 2016. Det er læreren som på vegne av trinnet/gruppen skal sende inn løsningsordet ved å fylle inn nettskjemaet "Løsningsord 2015" i høyrespalten på

http://matematikk.org/julekalenderen

Alle mottar en bekreftelse på innlevert svar. Hvis du i løpet av kort tid ikke har mottatt bekreftelse, betyr det at vi ikke har mottatt løsningsordet. I så fall, fyll vennligst inn nettskjemaet en gang til (husk å skrive e-postadressen din riktig).

Innsendingsfrist for konkurransen er 16. januar 2016.

Vinnerne offentliggjøres via startsiden, www.matematikk.org, 20. januar kl. 12.00.

Spørsmål kan sendes til post@matematikk.org

 

Lykke til med oppgavene og god jul!

Elevens oppgaveark

Eksempler på oppgaver fra årets kalender for 5. - 7. trinn:

Oppgave 3

På en spilleliste er det 34 julesanger. Listen er satt til å spille sangene i tilfeldig rekkefølge. Når du trykker på spill, hvor sannsynlig er det at den første sangen er din favorittsang fra denne spillelisten?

 

 

 

Oppgave 9, nivå I

Når jula er over, går Julenissen på biblioteket hver sjuende dag for å låne seg nye bøker. Nissemor leser også bøker, men hun går på biblioteket hver niende dag. Den eldste sønnen til Julenissen er også veldig glad i å lese, så han går på biblioteket hver sjette dag.

5. januar 2015 gikk de på biblioteket alle tre. Når var neste gang de tre gikk sammen på biblioteket?

 

Skrevet av

Hege Kaarstein
Hege Kaarstein

Institusjon

Universitetet i Oslo
matematikk.org