Strekkode
Vi skal lære hvordan vi skriver tall med streker og dermed lage strekkoder. Videre ser vi på antall mulige kombinasjoner av streker og mellomrom.
Lærerens instruksjoner
Forberedelser
- Les artikkelen ”Strekkoder” (linken til artikkelen finnes i høyre spalte)
- Lag transparenter av tabell 1 og 2
- Finn noen ting med strekkoder med 13 sifre som kan brukes i klassen
1. time
Forklar hvordan en strekkode er bygd opp (ideen om å skrive tall med streker). Vis hvordan man regner ut kontrollsifferet og gi eksempel på bruk av tabell 1 og 2 med 0-ere og 1-ere. Legg opp tabell 1 og 2 på transparent, eventuelt del ut kopier av disse.
Finn frem ting med strekkoder med 13 sifre slik at alle elevene har et par eksempler å jobbe med. La elevene regne litt på disse eksemplene; sjekke kontrollsiffer og tegne strekkodene på millimeterark ved hjelp av tabell 1 og 2.
2. time
Kombinatorikk. Start timen med litt mer teori. Se nærmere på strekkodene og observasjonene 1) – 7) i artikkelen. Gi elevene i oppgave å utforske mulige kombinasjoner av streker og mellomrom, slik at de kan komme frem til de to kombinasjonstabellene på slutten av artikkelen.
Har man tid, kan elevene fortsette tegningen av strekkoder på millimeterark. De raskeste kan få i oppgave å lage andre typer strekkoder, og utforske ulike muligheter her.
Aktuelle kompetansemål i læreplanen (LK06)
Læreplan i matematikk for realfag - programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
- Matematikk R1
- Kombinatorikk og sannsynlighet
- drøfte kombinatoriske problemer knyttet til ordnede utvalg med og uten tilbakelegging og uordnede utvalg uten tilbakelegging, og bruke dette til å utlede regler for beregning av sannsynlighet
- Kombinatorikk og sannsynlighet
Når, hvor og hvordan
-
Klassesituasjon
individuelt, kan også jobbe i par/ små grupper
-
Utstyr
millimeterark, ting med strekkoder med 13 sifre.
-
Tidsbruk
1 dobbeltime
-
Valg av tidspunkt
innføringsopplegg