www.matematikk.org
Trinn 5-7Elever Trinn 5-7Lærer Trinn 5-7Foresatt

Mia og Marius

Mia og Marius er søskenparet som løser matematikkoppgaver på reiser rundt om i verden.

Alle historiene er skrevet av Nils Voje Johansen og Arne B. Sletsjøe ved Universitetet i Oslo, og de publiserers først i magasinet "Nysgjerrigper". Birte Lohne Løvdal har laget alle håndtegnede illustrasjoner.

Listebilde

Mia og Marius baker vannbakkels

Mia og Marius skal bake vannbakkels. Etter å ha delt smøret, lurer Marius på hvor mye vann han skal koke det med. I de tre kokebøkene deres står det litt forskjellig. Siden vekta deres ikke virker, må Mia bruke litermål til å måle mel. Etter at vannbakkelsene er ferdigstekt, finner de ut at de skal flytte dem slik at de danner et flott mønster på stekebrettet.

Listebilde

Mia og Marius besøker CERN

Mia og Marius besøker CERN-anlegget i Sveits. På CERN undersøker forskerne de minste byggeklossene i verden - og til det trengs de største maskinene.

Listebilde

Mia og Marius besøker Eidsvollbygningen

Til grunnlovsjubileet i 2014 skulle Eidsvollbygningen restaureres. Mia og Marius får en omvisning av Geir Thomas som var med på å bestemme hvordan restaureringen skulle foregå.

Listebilde

Mia og Marius besøker Universitetet i Oslo

Mia og Marius besøker Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo. Her kommer de selvsagt ikke unna matematikkoppgaver – til og med når de skal spise lunsj får de en oppgave som gir svar på hvilken etasje i bygningen lunsjen befinner seg.

Listebilde

Mia og Marius besøker dyreparken igjen

Mia og Marius får lære om sibirske tigre når de er på besøk i dyreparken i Kristiansand. De må også bruke logikk for å hjelpe politimester Bastian å finne ut hvem av røverne som lyver.

Listebilde

Mia og Marius blåser såpebobler

Mia og Marius er på besøk hos onkel Einar som er fysikklærer. Han er glad i å eksperimentere og denne gangen er det såpeboblenes tur. Han utfordrer Mia og Marius til å finne ut hvor mange såpebobler de klarer å lage og til slutt får de i oppdrag å vaske bort alle såpeboblenedslagene, men det skal gjøres på en spesiell måte.

Listebilde

Mia og Marius er syke

Mia og Marius har litt feber, vondt i halsen og tett nese. De ligger på sofaen med en haug med gamle Donald-blad. Mia finner noen oppgaver på baksiden av bladet.

Listebilde

Mia og Marius feirer 17. mai

Det er 17. mai og Mia og Marius er tidlig oppe. De finner ut av hvor mye is og brus de får ut av 100 kr. og de deltar i matematikk-konkurransen i parken nedenfor huset sitt.

Listebilde

Mia og Marius feirer jul

Endelig er det jul, og Mia og Marius får besøk av fetter Anton fra England. For å løse oppgavene i denne historien må en være flink til å telle, dessuten må det forskes og klippes litt i papir. Det er bare å sette igang!

Listebilde

Mia og Marius flytter

Familien til Mia og Marius skal flytte til det lille røde huset litt lenger opp i gata. Underveis i pakkingen og oppryddingen i den gamle leiligheten dukker det opp mange små problem. Oppgavene går ut på panting av flasker, flytting av esker og ikke minst stabling i flyttebilen. Her trenger de hjelp!

Listebilde

Mia og Marius hos mattemagikeren på Nesbyen

Mai og Marius er på påskeferie på Nesbyen. Været er litt dårlig, og derfor går de en utr rundt i bygda. På kafeen treffer de en gammel mann som er kjent som mattemagiker.

Listebilde

Mia og Marius i Bergen

Mia sitter sammen med Marius og fetteren deres, Simon, på toppen av Fløifjellet i Bergen og spiser jordbær. De har tatt Fløibanen, Skandinavias eneste utendørs skinnegående kabelbane for persontrafikk.

Listebilde

Mia og Marius i Egypt

Mia og Marius er med mammas gode venn Anders på tur til Egypt. Han er egyptolog og skal på en vitenskapelig konferanse i Luxor.

Listebilde

Mia og Marius i Kina

Mia og Marius har nettopp kommet hjem etter å ha vært på ferie i Kina og Japan. Det var en spennende tur. Blant annet var de på besøk i byene Shanghai og Sapporo.

Listebilde

Mia og Marius i Kirkenes

Mia og Marius er på vei til et stort familietreff hos bestemor og bestefar. De reiser med fly og skal til Kirkenes aller lengst nordøst i Norge, rett ved grensen mot Russland.

Listebilde

Mia og Marius i Lofoten

Søskenparet besøker onkelen Bjørn i Lofoten. De får se Moskstraumen hvor de skal regne ut hvor mange liter vann passerer per sekund. Reinebringen fascinerer dem og de blir utfordret til å beregne høyden ved hjelp av kartet og en gradskive. Turen avsluttes med en oppgave om broer.

Listebilde

Mia og Marius i London

Søskenparet er på påskeferie hos tante Hilde og onkel Fred i Tooting Bec i London. De skal besøke London Eye, Hyde Park, British Museum og Tower.

Listebilde

Mia og Marius i Mali

Søskenparet skal besøke tante Kaja som jobber i hovedstaden Bamako i Mali. De reiser sammen med et vennepar av foreldrene, Solveig og Hugo, som har studert sammen med tante Kaja.

Listebilde

Mia og Marius i Mexico

- Endelig starter vi, sier Mia i det flyet rygger ut fra gaten på flyplassen. Hun og Marius skal reise til Mexico sammen med moren som skal lære mer om konflikten mellom indianerne og myndighetene i landet. Moren deres er advokat og arbeider for FN.

Listebilde

Mia og Marius i Nederland

Mia og Marius er på sommerferie i Nederland og besøker sine gamle naboer Aurora og Ernst. Faren deres var ambassadør i Norge, men nå har familien flyttet hjem til Nederland.

Listebilde

Mia og Marius i Operaen

Mia og Marius skal se eventyrballetten Askepott sammen med kusinene og mamma og pappa i operaen i Oslo. Underveis utfordrer pappaen dem med tre oppgaver.

Listebilde

Mia og Marius i Roma

Hele familien er på høstferie i Italia. Turid, en god venn av foreldrene til Mia og Marius, er sjef på Det norske institutt i Roma. Sammen med søskenparet står hun på taket til instituttet og viser hvor de berømte historiske bygningene ligger.

Listebilde

Mia og Marius i Spania

Mia og Marius er i byen El Puerto de Santa Maria langt sør i Spania og besøker bestefar Jan. Han jobber for et norsk oljeselskap som bygger oljeplattformene sine der.

Listebilde

Mia og Marius i St. Petersburg

Søskenparet er med foreldrene sine på romjulstur til Russland. De dro med båt fra Stockholm og kom til St. Petersburg i et forrykende snøvær. Men de trosset den isende vinden og gått langs elva ned til Vinterpalasset.

Listebilde

Mia og Marius i Sverige

Mia og Marius er på besøk hos farbror Melker i Sverige, og nå sitter de ved frokostbordet og legger planer om dagen.

Listebilde

Mia og Marius i barnedåp

Mia og Marius er i barnedåp i Sykkylven hos Anne og Arne og hjelper til med bordplasseringen og med å velge ut gudmor til dåpsbarnet.

Listebilde

Mia og Marius i dyreparken

Mia og Marius er på besøk i dyreparken i Kristiansand sammen med farmor og farfar. I et virrvarr av hoder og føtter inne hos giraffene og strutsene klarer de å regne ut hvor mange av hvert slag de har i parken, og de finner ut om det er mulig å gå forbi tigrene dersom de står bundet i hvert sitt hjørne av rommet med ulik lengde på båndene.

Listebilde

Mia og Marius i vikingtiden

Mia og Marius er på kulturhistorisk museum for å se på vikingutstillingen. De lærer om vikingenes måleenheter og får se en 1000 år gammel spillterning som ikke har like store sider - hva blir sannsynligheten for å slå en 6'er nå?

Listebilde

Mia og Marius leser i almanakken

Mia og Marius leser i almanakken og grubler over lengden på dagen ved sommersolhverv, hvor langt et år er på planeten Venus og hva som egentlig skjer ved sol- og måneformørkelse.

Listebilde

Mia og Marius møter Abel

Mia og Marius har nettopp hatt "matematikkdag" på skolen. Denne dagen hadde de besøk av forfatteren Arild Stubhaug. Han fortalte fra Abel-biografien han har skrevet. Oppgavene i historien dreier seg om logikk, pi og arealet til en sirkel.

Listebilde

Mia og Marius møter Abelprisvinneren

For en dag! Mattetivoli og Abelprisutdeling. Mia og Marius er så heldige at de får være med på begge deler. Og ikke nok med det, - de får til og med hilse på vinneren av Abelprisen 2003. Prøv deg på geometrioppgaven fra tivoliet, og hjelp Mia og Marius med å finne ut hvor de skal sitte under prisutdelingen.

Listebilde

Mia og Marius møter Arkimedes

Mia og Marius er på ferie på Sicilia, i byen Siracusa der Arkimedes holdt til for over 2200 år siden. De er på en slags historisk forestilling oppe på bymuren hvor de får snakke med "Arkimedes". Oppgavene i historien tar for seg regning med årene før Kristus, vektstang og skålvekter.

Listebilde

Mia og Marius og Saga Oseberg

Mia og Marius besøker onkel Eivind like før kongeparet kommer og Saga Oseberg sjøsettes.

Listebilde

Mia og Marius og kongebesøket

Mia og Marius havner midt i et arrangement hvor Kongen deltar, og de blir stående og lure på om kortesjen med de svarte "kongebilene" klarer å kjøre den oppsatte ruta slik at de slipper å kjøre en gate mer enn én gang.

Listebilde

Mia og Marius padler

Mia og Marius er på padlekurs med Eirik, olympisk mester i kajakkpadling. De har mange spørsmål til Eirik og han gir dem ikke svarene så lett.

Listebilde

Mia og Marius på Azorene

Søskenparet og resten av familien er på seiltur til Karibien, og eneste stopp underveis er Azorene som liggger midt i Atlanterhavet. Azorene består av ni øyer og utgjør en del av Portugal.

Listebilde

Mia og Marius på Finnmarksvidda

Få minutter etter at Mia, Marius og faren kjørte fra Alta, er de nesten helt oppe på Finnmarksvidda. De er på vei for å kikke på den store demningen som magasinerer vann - og dermed energi - til kraftverket.

Listebilde

Mia og Marius på Hurtigruta

Mia og Marius er på skoletur i Finnmark, og nå står de på dekk på Hurtigruta MS Finnmarken sammen med læreren sin, Annik, og skuer ut over havet. De har akkurat lagt ut fra Mehamn på vei sørover. Det er midt på natta og strålende solskinn.

Listebilde

Mia og Marius på Korsika

Mia og Marius er med onkel Asbjørn til et bryllup på Korsika. Bryllupet er på selveste 17. mai, og brudeparet, Mette og Thierry, er gamle venner av onkel Asbjørn.

Listebilde

Mia og Marius på Liseberg

Mia og Marius er med tante Hilde og fetterne Herman og Jørgen på sommerferie til Gøteborg. I dag skal de endelig på Liseberg og more seg og spise sukkerspinn!

Listebilde

Mia og Marius på Matematikkdagen

Det er første gang Mia og Marius skal ha "Matematikkdag"! De skal først møte Mattemagikeren der de skal løse en fyrstikkoppgave. Deretter møter de mattelæreren og får en oppgave fra henne. Etter en lang dag kommer de frem til den siste oppgaven, som er spillet Hanois tårn.

Listebilde

Mia og Marius på Nordlysobservatoriet

Mia og Marius besøker Nordlysobservatoriet i Tromsø der de får vite nordlys oppstår og hvorfor det er mye nordlys akkurat i Tromsø.

Listebilde

Mia og Marius på Nysgjerrigpers 20-årsfest

Mia og Marius stiller opp på Nysgjerrigpers 20-årsfest. Der utfordrer de Terje til å finne ut i hvilket år bladet Nysgjerrigper var dobbelt så gammelt som spalten til Mia og Marius, og Marianne til å finne det maksimale antall kakestykker ved hjelp av tre rette kutt.

Listebilde

Mia og Marius på Observatoriet

Mia og Marius besøker Observatoriet der de skal lære om astronomi, matematikk og magnetisme.

Listebilde

Mia og Marius på besøk hos farmor og farfar

Mia og Marius er på besøk hos farmor og farfar i skoleferien. De ser på sin egen slekt og hvordan slektstreet til farfars bier ser ut. Mia og Marius blir også utfordret til å finne ut hva Fibonaccitallene er.

Listebilde

Mia og Marius på fisketur

Mia og Marius er på fisketur med pappa. Pappa er "storfisker" og serverer den ene fiskehistorien etter den andre. Men ved å regne litt på opplysningene de får, er de sikre på at pappa har det med å overdrive litt. Hvordan de veier fisken uten vekt får du vite i denne historien.

Listebilde

Mia og Marius på fotballkamp

Mia og Marius er på landskamp på Ullevål stadion sammen med Nils og Arne. Det store spørsmålet denne gangen er om det er mulig å finne kampresultatene ut fra en tabell satt opp under en fotballturnering.

Listebilde

Mia og Marius på hyttetur i Sakkesdalen

Mia og Marius er på hyttetur og deltar på grandonkel Ragnars påskerenn. Inne i hytta finner de hytteboka, og der fant de et problem som Ragnar hadde skrevet sammen med Kong Olav. De må tenke logisk og kunne kjenne igjen tallmønster for å klare å knekke nøttene de får.

Listebilde

Mia og Marius på håndballkamp

Linn spiller på landslaget i håndball. Mia og Marius får være med på en treningssamling der det spilles flere kamper. En trenger tellekunnskaper for å finne ulike lagoppsetninger, og systematisk tenkning for å kunne fullføre tabelloversikten over alle kampene.

Listebilde

Mia og Marius på kanotur i Alaska

Mia og Marius er på kanotur i Alaska og lurer blant annet på hvor mange måter det er mulig å plassere personer etterhverandre i en kano på. De graver selvsagt etter gull og finner en metode som hjelper dem å regne ut volum og tetthet for "gull"-klumpene sine.

Listebilde

Mia og Marius på oljeplattform

Mia og Marius har en tante i Stavanger. Hun heter Berit og ringer for å inviterer dem med seg på tur ut til en plattform. En av oppgavene de får på platformene likner litt på den med broene i Königsberg, og de andre må de bare prøve seg fram på.

Listebilde

Mia og Marius på rakettbasen på Andøya

Mia og Marius er på sommerferie på Andøya og har fått lov til å besøke rakettskytefeltet. En ny forskningsrakett skytes opp fra rakettutskytningsbasen og sjefen på basen, Larsen, forteller søskenparet at raketten skal hjelpe oss til å bedre å forstå nordlyset.

Listebilde

Mia og Marius på skiskytekonkurranse

Mia og Marius er sammen med far og ser på skiskytterne. De heier på Ole Einar Bjørndalen, og lurer blant annet på om det lønner seg å droppe skytingen og heller bare ta strafferundene? Hvor mange måter er det egentlig mulig å bomme på 2 av 5 blinker?

Listebilde

Mia og Marius på skolen

I denne historien møter vi Mia og Marius på en helt vanlig dag. På skolen blir det kodeknekking og finurlige addisjonsstykker som har mistet noen tall.

Listebilde

Mia og Marius på travbanen

Mia og Marius er på Forus utenfor Stavanger. De er med tremenningene sine på travløp. De tipper og Mia vinner, men hvor mye? Om vinnersjanser og odds.

Listebilde

Mia og Marius på utstilling

Mia og Marius drar sammen med kusinene Ella og Alva på Teknisk museum i Oslo der de besøker matematikkdelen av utstillingen Sultans of Science. Her utfordrer de hverandre i det romerske tallsystemet, likninger og geometri.

Listebilde

Mia og Marius seiler

Mia og Marius er på seiltur med Jenni og faren hennes. De får underveis flere utfordring som for eksempel finne båtens lengde, hvem som vant seilregattaen og den den korteste veien innom alle fem bøyer.

Listebilde

Mia og Marius ser "Et dukkehjem" på teater

Mia og Marius har akkurat sett skuespillet "Et dukkehjem" og sitter igjen med mange spørsmål om skuespillet og andre skuespill av Henrik Ibsen.

Listebilde

Mia og Marius ser på trekkfuglene

Denne gangen blir Mia og Marius fascinert av trekkfugler som blant annet flyr i V-formasjon og finner veien til Syden uten kompass. Men overlever alle fuglene en slik reise? Og ender to trekkfugler opp på samme sted hvis den ene flyr mot sør, mens den andre flyr mot vest?

Listebilde

Mia og Marius spiller sjakk

Etter at Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk er det mange på skolen som har blitt inspirert til å begynne å spille, deriblant Mia og Marius. Søskenparet sitter hjemme og spiller sjakk.

Eksterne lenker

  • Nysgjerrigper

    Magasin og nettside fra Norges forskningsråd. For 6-13 åringer.
    (nysgjerrigper.no)