Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Nicolaus Copernicus

Nicolaus Copernicus

Nicolaus Copernicus

FØDT: 1473
DØD: 1543

Copernicus skrev rundt 1513 en kort redegjørelse for det som ble den kopernikanske teorien, nemlig at solen (og ikke jorden) står i ro i sentrum av universet.

Nicolaus Copernicus fikk sin utdannelse først ved Universitetet i Krakow (daværende hovedstad i Polen) så ved universitetene i Bologna og Padua (begge i Italia). Alle tre steder studerte han den matematiske vitenskapen. Padua var kjent for dens medisinske skole, og mens han var der studerte Copernicus også medisin og gresk. Da han returnerte til hjemlandet sitt ble Copernicus praktiserende lege.
Mens han var i Italia besøkte Copernicus Roma, og det virker som det var på grunn av venner der at han rundt 1513 skrev en kort redegjørelse for det som ble den kopernikanske teorien, nemlig at solen (og ikke jorden) står i ro i sentrum av universet.

I Copernicus sin heliostatiske kosmologi ble jorden tillagt en rekke distinkte bevegelser. Teorien ble derfor regnet for usannsynlig av hans samtidige, som av de fleste astronomer og naturfilosofer inntil midten av det 17. århundre.

Blant fremstående personer som forsvarte ham finner vi Johannes Kepler og Galileo Galilei. Den endelige teoretiske begrunnelsen for den kopernikanske teorien kom med Newtons teori om universell gravitasjon.

Skrevet av

Tom Lindstrøm
Tom Lindstrøm

Institusjon

Universitetet i Oslo