www.matematikk.org
Trinn 1-4Elever Trinn 1-4Lærer Trinn 1-4Foresatt

Abelprisvinner 2019 er Karen Kaskulla Uhlenbeck

Det Norske Videnskaps Akademi har kunngjort en vinner: Karen Kaskulla Uhlenbeck ved University of Texas, Austin, USA. Dette er første kvinne i historien som vinner Abelprisen. 

 

Uhlenbeck er matematiker, men hun er også rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk. Som barn elsket hun å lese, og hun drømte om å bli forsker. 

Hennes matematiske arbeid er innen geometri og analyse, med visse anvendelser mot partielle differensiallikninger. Jurien har lagt vekt på hennes banebrytende arbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer. De skriver også at arbeidet hennes har hatt fundamental innflytelse på analyse, geometri og matematisk fysikk. 
 
"Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner” – sier Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen.

 Les hele begrunnelsen og pressemeldingen.

Om Abelprisen

Siden 2003 tildeler Det Norske Videnskaps-Akademi årlig Abelpris som en anerkjennelse av bidrag av usedvanlig dybde og innflytelse innen de matematiske vitenskaper. Prisen omfatter et kontantbeløp på 6 millioner kroner.

For mer om Abelprisvinneren og Abelprisen, se i høyrespalten!

Publisert: 22.02.2019 Endret: 25.03.2019

Eksterne lenker