www.matematikk.org

Målgruppe:

8. trinn
9. trinn
10. trinn

Julekalender 2017, 8. - 10. trinn

Alle er velkomne til å delta! Tips, kommentarer og fasit er en egen pdf som heter «Fasit» og alle voksne kan få dokumentet - enten ved å logge inn med Feide eller sende e-post til post@matematikk.org

Lærerens instruksjoner

FOR OPPGAVENE MED PRAKTISK INFORMSJON (PDF) OG FASIT (PDF)  se under VEDLEGG i høyrespalten.

Om kalenderen

Årets julekalender for 8.-10. trinn består av 9 enkeltstående oppgaver som kan løses uavhengig av hverandre. Alle oppgavene har flere svaralternativ, hvorav ett er riktig. De fire siste oppgavene er i delt i to nivåer, slik at du som lærer, eller eleven selv, kan velge hvilket nivå som passer best. Nivå I er det letteste. Når dere har alle 9 bokstavene, skal disse settes sammen til et norsk ord. Det er dette ordet som er løsningen på julekalenderen. Oppgavene er nummerert, men rekkefølgen har ingenting å si – bokstavene må uansett stokkes om. Forslag til organisering er i et eget dokument sammen med fasiten.

Fasit, kommentarer og tips

Informasjon til lærere/voksne er et eget dokument. Alle voksne kan få dokumentet – enten ved å logge inn med Feide eller sende e-post til post@matematikk.org

Deltakelse i konkurransen

Læreren sender inn løsningsordet på vegne av trinnet/gruppen ved å fylle inn nettskjemaet «Løsningsord 2017» i høyrespalten på http://matematikk.org/julekalenderen

Frist og bekreftelse

Innsendingsfrist for konkurransen er 17. januar 2018. Alle mottar en bekreftelse på innlevert svar. Hvis du i løpet av kort tid ikke har mottatt bekreftelse, betyr det at vi ikke har mottatt løsningsordet. I så fall, fyll vennligst inn nettskjemaet en gang til (husk å skrive e-postadressen din riktig).

 

Vinnerne offentliggjøres via forsiden, www.matematikk.org, 22. januar 2018 kl. 12.00.

Oppgavene er laget i samarbeid med Hege Kaarstein, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS), Universitetet i Oslo.

 Spørsmål kan sendes til post@matematikk.org

Lykke til med oppgavene og god jul!

Elevens oppgaveark

Eksempler på oppgaver fra årets kalender for 8. - 10. trinn

Oppgave 2

Ei flaske som er fylt med eplejus veier 1000 gram. Når halvparten av jusen er drukket opp, veier flaska 600 gram.

Hvor mye veier flaska når den er helt tom?

Oppgave 6, nivå II

Den franske matematikeren Evariste Galois (1811 – 1832) døde i en pistolduell med Pescheux d’Herbinville. Duellen var mest sannsynlig et resultat av en krangel om ei jente.

En duell starter ved at duelantene står rygg mot rygg. Hvor langt fra hverandre sto Galois og d’Herbinville om de først gikk x meter i motsatt retning av hverandre, så snudde begge 90 grader mot høyre og gikk y meter, så snudde de 90 grader mot høyre igjen og gikk x meter til?