www.matematikk.org
Trinn 5-7Elever Trinn 5-7Lærer Trinn 5-7Foresatt

Mia og Marius er syke

Mia og Marius har litt feber, vondt i halsen og tett nese. De ligger på sofaen med en haug med gamle Donald-blad. Mia finner noen oppgaver på baksiden av bladet.

Historien

-Det er ganske kjedelig å være syk! Man må bare ligge å vente på at det skal gå over, og det føles som om det tar en evighet. 

Marius til venstre i sofaen, mens Mia ligger til høyre og holder i Donald blad.

Mia og Marius ligger i hver sin ende av sofaen i stua med dyne over seg. Det er tredje dagen de er hjemme fra skolen med litt feber, vondt i halsen og tett nese. Mia har funnet fram en haug med gamle Donald-blader på loftet. 

– Det er noen oppgaver på baksiden av dette bladet, sier hun, - skal jeg lese en for deg? 

Marius er selvfølgelig med på å løse en oppgave, han må minst være så syk som han følte seg i går morges for at han ikke skal kaste seg over slike utfordringer,
 

Oppgave 1.

En rød boks til venstre, en grønn i midten og en blå boks til høyre.

En rød, en grønn og en blå boks inneholder baller av samme farge som boksen. Noen åpner de tre boksene og legger hver av ballene over i en annen boks. Når du nå åpner den røde boksen finner du en grønn ball. Hvilken farge er det på ballen i den blå boksen?

Mens de ligger og tenker på denne oppgaven tikker det inn en tekstmelding på mobilen. Det er fra læreren deres og den er formulert som en oppgave:
 

En syk elev som skjelver, hoster og harker. Eleven sier: "Jeg vil hjem."

Oppgave 2.

Hei. Håper dere blir friske snart. Det er mange andre på trinnet som også er syke. Vil dere vite hvor mange? En tredel av som er syke har vært borte hele uka, tre femdeler var borte første dagen i dag og sistemann som er syk sendte vi hjem i dag morges. Det betyr at ….  er syke? God bedring!


Mens Mia har lest gamle Donald-blader har Marius surfet på nettet. 

- Visste du at vanlig forkjølelse kommer av et virus som heter Rhinovirus? Det er en tegning av viruset her, det ser ut som en ball med mange små utvekster rundt hele seg og fargelagt i mange farger.

Rhinovirus.

Det står også at det ikke er noen medisin som hjelper mot sånne forkjølelser, man må bare vente til det går over av seg selv. Normalt tar det 3-5 dager, står det, men man kan godt hoste og være tett i nesa mange dager etterpå. 

Mia hører bare etter med et halvt øre, det var nemlig flere oppgaver i Donald-bladet hun fant.
 

Oppgave 3.

Ole, Dole og Doffen sitter i sofaen med en sint Onkel Donald stående foran. En av nevøene har spist Donalds sjokolade. Ole sier: ”Dole snakker sant!” Dole sier: ”Ole tok sjokoladen.” Doffen sier: ”Jeg har ikke tatt den.” Dersom minst en av nevøene lyver og minst en snakker sant, hvem har da tatt Donalds sjokolade?

 
- Jeg klarte den, sier Mia, - men vet du hva? Nå fikk jeg også innmari lyst på sjokolade! Tror du vi klarer å lure Mamma til å tro at sjokolade er den beste medisinen mot forkjølelse?

Fasit

Oppgave 1.

Rød.

Oppgave 2.

Det er 15 syke. En tredel utgjør 5, tre femdeler gir 9. Tilsammen er dette 14 slik at pluss 1 blir det 15.

Oppgave 3.

Ole og Dole snakker usant, mens Doffen snakker sant.

Skrevet av

Nils Voje Johansen
Nils Voje Johansen
Arne B. Sletsjøe
Arne B. Sletsjøe

Institusjon

Universitetet i Oslo