www.matematikk.org
Trinn 5-7Elever Trinn 5-7Lærer Trinn 5-7Foresatt

Mia og Marius i Nederland

Mia og Marius er på sommerferie i Nederland og besøker sine gamle naboer Aurora og Ernst. Faren deres var ambassadør i Norge, men nå har familien flyttet hjem til Nederland.

Historien

- Visste dere at mer enn en fjerdedel av Nederland ligger lavere enn havoverflaten. Store diker og sandhauger langs kysten og kanalene sørger for at vannet ikke renner inn og oversvømmer landet, forteller Aurora mens de kjører bil gjennom det paddeflate landskapet.

Hav, en haug med sand, Nederland


- Hestene på jordet der hadde faktisk hatt 5 meter vann over seg dersom det gikk hull på dikene.

- Selv om det er varmt her, orker jeg ikke å tenke på at det skulle skje, sier Marius. Da er det bedre å gruble på en liten oppgave om hestenes alder.

Oppgave 1.

I en hesteflokk på 12 er noen av hestene 9 år gamle og resten er 11 år. Hestene er 122 år til sammen. Hvor mange av hestene er 9 år og hvor mange er 11 år?


- Det er visst ganske mange som har tenkt seg inn på Zuiderzee-museet i dag, sier Aurora.

- Det er ikke så rart. sier Ernst. Zuiderzee-museet er et friluftsmuseum som ble kåret til Årets museum i Europa i 1984. Det er bygd opp som en typisk liten by fra perioden mellom 1700 og 1900. Bygningene kommer fra ulike steder i nærheten. Det er vanlige hus som folk bodde i, og skoler, spotek, havner og kanaler. Det er skikkelig gøy.

- Vi vil veldig gjerne se det, sier Marius, men han sukker oppgitt mens han ser på den lange køen.

- Vi kan jo bruke tiden vi står i kø til å løse en ny oppgave, foreslår Mia. Hvem av dere klarer denne først?

Oppgave 2.

Jeg står i kø. Foran meg er det 2 flere enn bak meg. Det er 3 ganger så mange personer i køen som det er personer bak meg. Hvor mange er det foran meg i køen?

Endelig slipper de inn på museet. Ernst har vært der før sammen med klassen sin, så han hopper kjapt i rollen som guide.

Bonden

- Se for eksempel på dette kartet over et inngjerdet jorde rett på utsiden av byen. De sju prikkene er vannhull hvor dyrene kan drikke. Da vi var her med klassen, fikk vi en oppgave som dere også kan prøve å løse. Bonden vil dele opp jordet sitt med gjerder for å kunne ha litt forskjellige dyr gående. Men han vil bare bygge 4 rette gjerder, og han vil ha ett vannhull i hvert inngjerdede området. Kan dere hjelpe ham med det?

 


Oppgave 3.

Prikker på kartet

Trekk fire rette linjer slik at hver prikk befinner seg i ulike felt.

Fasit

Oppgave 1.

Dersom det var like mange av hver alder, dvs. 6+6, ville summen vært 120 år. Dersom vi bytter ut en 9 år gammel hest med en 11 år gammel hest øker summen med 2 år, dvs. 122 år. Altså er 5 hester 9 år, og 7 hester er 11 år.

Oppgave 2.

Hvis det står 1 person bak, står det 3 personer foran, og vi er 5 til sammen. 2 personer bak, betyr 4 foran og 7 til sammen. 3 bak gir 5 foran og 9 til sammen, og da er det 3 ganger så mange til sammen som det er bak oss i køen. Altså er svaret 5 personer.

Oppgave 3.

Tre rette linjer

Skrevet av

Nils Voje Johansen
Nils Voje Johansen
Arne B. Sletsjøe
Arne B. Sletsjøe

Institusjon

Universitetet i Oslo