www.matematikk.org
Trinn 11-13Elever Trinn 11-13Lærer Trinn 11-13Foresatt

Målgruppe:

10. trinn

Personlig økonomi

Hva med å gi elevene en utfordring på flere plan? Arbeid med case forutsetter strukturering av informasjon, beregninger, drøfting og presentasjon i tillegg til faguttrykk om lån, personlig økonomi og finansieringsmodeller.

Lærerens instruksjoner

Dette er et problembasert undervisningsopplegg hvor elevene skal løse en case. Casen er i fanen Elevens oppgaveark. Dermed vil ulike elever løse utfordringen på ulik måte og på ulikt nivå. Her er det muligheter til å repetere grunnleggende prosentregning samtidig som man kan trekke inn månedlig rente og renters rente.

 

Introduksjon

Elevene får utlevert case (se i høyrespalten under vedlegg). Etter å ha lest case, starter en felles gjennomgang av de ulike finansieringsmodellene. Mange faguttrykk bør forklares og kanskje knyttes til noen enkle eksempler. Dette er en fin anledning til å trekke inn elevenes forkunnskaper knyttet temaet.

 

Strukturering, beregning og drøfting

Et sentralt element er at elevene øves i å sette seg inn i mye informasjon, gjøre beregninger for så å ta begrunnede valg. Her vil nok en del elever ha behov for hjelp og støtte for å strukturere arbeidet sitt.

Elevene jobber så med prosjektet gjennom å foreta beregninger og drøfte kostnader. En viktig del av prosjektet er selvsagt å bevisstgjøre elevene hva lån innebærer og skape en kritisk holdning til ulike låneprodukter. Dette kan for eksempel gjøres som en klassesamtale underveis i prosjektet.

 

Presentasjon

I prosjektet får elevene øvelse i digital kompetanse gjennom å bruke Excel til å utføre beregninger og velge digital presentasjonsform. Denne oppgaven kan så presenteres gjennom en digital gallerivandring. Dette kan eventuelt suppleres med en muntlig presentasjon.

 

Utvidelse

Oppgaven kan utvides ved at elevene selv finner informasjon om mulige finansieringsmodeller. Dette kan bidra til å utvikle digital dømmekraft.

Elevens oppgaveark

Kjøp av moped og mac

Det er blitt januar og du begynner å tenke på videre skolegang. Du har tenkt å søke på medielinja neste år og de krever at du har en kraftig MacBook Pro. I tillegg tenker du å anskaffe deg en Honda NSC50R for å komme deg raskt til og fra skolen (førerkortet til moped er allerede i boks).

Du har alltid spart litt på en sparekonto og etter konfirmasjoenn står det nå 18 980 kroner på kontoen. Ved siden av skolen har du fått deg deltidsjobb på Café C. Der tjener du 108 kroner timen og kan jobbe inntil 20 timer i måneden. Denne lønnen går under fribeløpet og du behøver derfor ikke betale skatt.

Honda NSC50R 2016 NOK 28 490, - 
13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm 2,9 GHz prosessor, 512 GB lagringsplass med mer informasjon
kr 20 490,00 Mva. skatter og avgifter utgjør ca. kr 4 101,00 
Kun kr 1 952,91 pr mnd (12 mnd)

 

Oppgave

Her ser du noen ulike tilbud på hvordan du kan skaffe pengene (finansiere kjøpet): forbrukslån, gjeldsbrev, månedlig nedbetaling, eller sparing.

Sett deg inn i hva de ulike måtene å finansiere kjøpet på innebærer og ta en avgjørelse: Hva ville du valgt?

Obs: Vi forutsetter at dette er noe du virkelig har lyst på og at du må betale for dette selv (mamma og pappa kan ikke hjelpe!)

 

Vurdering:

Du skal presentere dine valg i en digital plakat (Excel, PowerPoint med tidsberegening, Sammensatt tekst, film eller liknende). Husk å begrunne hvorfor ditt valg er et godt valg.

 

Mulige måter å finansiere kjøpet på

- Legg merke til at Apple tilbyr månedlig nedbetaling på Mac'en (se nederst på reklamen).

- Forbrukslånet og gjeldsbrevet må betales ned over tre år. Du kan velge å betale et avdrag per år, eller ha månedlige avdrag.

 

Forbrukslån: Minste lånesum er 30 000 kroner

 

 

Gjeldsbrevlån/avbetaling

MCOsloASDen vanligste måten å finansiere et kjøretøy på, er i form av ett gjeldsbrevlån - som folk flest kalelr avbetaling.

Minimumskraveet til egenkapital er 20% av kjøpesummen. Kampanjerenten vi for tiden kan tilby (ved 35% egenkapital) er på 3,95% og 4,45% ved mindre egenkapital. I tillegg til lånerenten tilkommer det et termingebyr (pr. avdrag) på kr. 95,- og ved opprettelsen av lånet beregnes det et etableringsgebyr på kr. 4000,-.

 

Sparekonto

Renter for Sparekonto 
Innestående (renten i hvert beløpsintervall beregnes fra første krone) Rente
Innskuddsrente uansett beløp 0,20% p.a.

 

Renter for Sparekonto for kontohaver under 18 år
 
Innestående Rente
Innskuddsrente uansett beløp 0,60% p.a.

Aktuelle kompetansemål i læreplanen

Læreplan i matematikk fellesfag

 • Etter 10. årssteget
  • Tal og algebra
   • gjere berekningar om forbruk, bruk av kredittkort, inntekt, lån og sparing, setje opp budsjett og rekneskap ved å bruke rekneark og gjere greie for berekningar og presentere resultata

Når, hvor og hvordan

 • Klassesituasjon

  Alene eller i par.

 • Utstyr

  Excel

 • Tidsbruk

  5 timer

 • Valg av tidspunkt

  Anvendelse av prosentregning

Skrevet av

Håvard Evang
Håvard Evang

Institusjon

Flåtestad skole