www.matematikk.org
Trinn 11-13Elever Trinn 11-13Lærer Trinn 11-13Foresatt

Vi gratulerer Johan Sokrates Wind og Muxan Yan!

Wind og Yan fikk 1. plassen i Abelkonkurransen, og er dermed landets aller dyktigste unge matematikere.

Matematikktalentene Johan Sokrates fra Kongsbakken videregående skole i Tromsø og Muxan Yan fra United World College på Flekke danket ut totalt 3400 konkurrenter fra de innledende rundene, og 27 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen i sin aldersgruppe i Norge. Som belønning får de med seg en pengepremie på 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Thailand til sommeren.

Foto: Nadia FrantsenFoto: Nadia Frantsen

- Jeg ble veldig glad og jeg hadde ikke forventet å vinne etter finalen i dag. Det blir veldig spennende å være med på matte-OL for tredje gang. Nå går jeg for gull, sier Johan Sokrates, som i fjor fikk sølvmedalje i matematikk-olympiaden.

- Det var kult å vinne. Jeg gleder meg til å kunne fortelle dette til min familie, sier Muxan.

Tredjeplassen gikk til Kari Lovise Lodsby fra Hadeland Videregående skole på Gran.

PGS Utfordrerprisen, til årets yngste nykommer, ble tildelt 15 år gamle Anna Lyubarskaja Biralee International School.

Gruppebilde

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og viktigheten av matematikk.

- Realfaglig og teknologisk kunnskap har lagt mye av grunnlaget for verdiskaping og velferd i Norge. For å sikre vår suksess også i fremtiden, trenger vi enda flere ungdommer som er interessert i og gode i matematikk. Vi er med rette stolte når norske idrettsutøvere gjøre det godt, men vi må også bli enda flinkere til å løfte frem de som gjøre godt faglig i skolen. Abelkonkurransen bidrar til å øke interessen for matematikk og viser frem de best, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.  

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, vil inviterer samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai, i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS anvender matematikk i praksis for å kartlegge jorda under havbunnen og hjelpe oljeselskapene i deres jakt etter olje og gass.

 - Matematikk ses ofte som på som noe abstrakt, men vi i PGS lever av å omsette det i praksis. Vi vil vise de unge menneskene at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig unge til å satse på realfagene, fordi Norge trenger flere realfagshelter. Derfor vi er med og sponser Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen og Holmboeprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av viktigheten av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme hit i dag, sier Sigmund Selberg, leder for Norsk matematisk forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening, og har vært arrangert i over tretti år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Norsk Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

For resultater og årets oppgaver, se i høyrespalten.

For mer informasjon:

Sigmund Selberg, Norsk matematisk forening, tel: 400 43 660

Pamela Risan, kommunikasjonsdirektør PGS: 915 37 046

Bård Stenberg, VP Corporate Communication PGS: 992 45 235

Publisert: 18.03.2015

Eksterne lenker