www.matematikk.org
Trinn 11-13Elever Trinn 11-13Lærer Trinn 11-13Foresatt

Alt er matematikk, og det blir bare mer av det

"Vi bruker alle matematikk hver dag - til å forutsi været, holde rede på tiden og håndtere pengene våre. Matte er mer enn formler eller ligninger. Det er logikk og rasjonalitet, det handler om å bruke hjernen din til å løse de største mysteriene vi kjenner til."

Dette er mottoet for en av mest populære krimseriene på amerikansk og norsk TV de senere årene. Den heter "Numb3rs" og har en lynskarp professor i matematikk som hovedperson. Charlie Eppes stiller alltid opp når broren Don, som er ansatt i FBI, står fast i en komplisert sak. Og han har alltid gode forslag til matematiske løsninger på mysteriene.

Som i episoden der han bruker sine kunnskaper om primtall til å knekke en kode som kan redde en kidnappet jente, eller når han bruker sannsynlighetsberegning til å finne forbindelsen mellom to ofre og en mistenkt seriemorder. Med matematikkens hjelp kan professor Eppes si noe om når en forbryter vil slå til neste gang, spore opp en bande med terrorister og vinne i en pokerturnering.

Som alle krimserier overdriver "Numb3rs" for underholdningens skyld. Men den sier likevel noe viktig om matematikk. Det er blant annet helt sant at matematikere er med på å bekjempe kriminalitet. Etterretningstjenesten NSA (National Security Agency) er kjent for å være en av USAs største arbeidsgivere for matematikere, som der får jobbe med kodeknekking og oppsporing av terrorister.

Og selv om FBI eller vårt eget Kripos ikke drar med seg matteprofessorer til drapsåsteder, er de helt avhengige av matematikk for å gjøre jobben sin. Det er ikke mulig å analysere arvestoffet i en blodprøve uten avanserte matematiske modeller, like lite som man kan granske offerets økonomi eller bruke signalet fra mobiltelefonen for å finne ut hvor den mistenkte befant seg i drapsøyeblikket.

Etterforskere bruker matematikk hver bidige dag, og det gjør vi jo egentlig alle. Nesten alt vi trenger for å leve et moderne liv, bruker matematikk på en eller annen måte, og det blir bare viktigere i framtiden. Skal vi kunne lage mat nok til de 10 milliarder menneskene som finnes i 2050, må vi antagelig forandre på arvestoffet til planter og dyr.

Det kalles bioteknologi, og forskning på dette området krever kompliserte beregninger i millioner av raske datamaskiner. Samme situasjon har vi med energi: om alle mennesker skal ha like lett tilgang til elektrisitet som vi har i Norge idag, må vi kanskje lage energi på samme måte som inne i Sola - i svære fusjonskraftverk.

Idag kan vi ikke bygge slike kraftverk, blant annet fordi vi ikke fullt ut har forstått matematikken som ligger bak. Hvert eneste nye vitenskapelige gjennombrudd, hver ny medisin, og hver ny oppfinnelse som vil gjøre hverdagen bedre, kommer til å kreve matte. Hvis du ser det på den måten, tar ikke "Numb3rs" hardt nok i.

Publisert: 06.08.2009

Skrevet av

Eirik Newth
Eirik Newth