Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Bingo

Utstyr:

  • 12 plater (kan også være gråpapir) av størrelse 70 x 70 cm.
  • 2 x 1 m lang stokk.
  • Noen malingrester.
  • Kontaktpapir (hvis en ønsker å gjøre platene mer holdbare).
  • Bred sprittusj.
  • 50 oppgaver (25 til småskolen og 25 til mellomtrinnet).

Vi har vedlagt et forslag til tall på bingobrettet og noen sett med oppgaver, se vedleggene.

I snekkerboden - utstyret blir til

Først og fremst må en lage matematikkoppgavene (eller bruke våre forslag). Svarene bestemmer hvilke tall som skal tegnes på bingobrettene.

Hver av de 12 platene deles inn i et rutenett bestående av 25 ruter (hver rute på 14 x14 cm). Mal rutene annenhver i to farger, eller strek opp med sprittusj. Tallene skrives på platen, ett tall i hver rute. Det er veldig viktig at ingen bingobrett ser like ut, dvs. at tallene må byttes om fra brett til brett.

Bingobrett med treklosser

Etter at tallene er skrevet på brettene lamineres de med kontaktpapir. Dette gjør at de tåler mer.

Trestokkene skjæres i tynne skiver med en tykkelse på ca. 1 cm. Skivene fungerer som bingobrikker. Dere trenger maksimalt 17 brikker per brett, men en klarer seg lenge med 150 brikker til 12 bingobrett.

Matematikken i aktiviteten

 

En person leser opp oppgavene. Straks barna har løst oppgaven legger de brikken på rett plass på brettet. Førstemann med 5 på rad roper "BINGO!".

Hvordan differensiere?

Differensieringen ligger i selve oppgavene, og de kan selvsagt gjøres både lettere og vanskeligere enn det vi viser her. En kan for eksempel bruke brøker og desimaltall istedenfor hele tall (eller en blanding). En må ta seg god tid til å lese oppgaven flere ganger hvis det er behov for dette. Enkelte vil føle seg tryggere dersom de har blyant og papir tilgjengelig.

Del på Facebook

Del på Facebook

Hopp over bunnteksten