www.matematikk.org

Seier og uavgjort i en fotballkamp

Spørsmål:

Ann Karin, 49

Hei. Har en diskusjon i huset. Kanskje dere kan hjelpe oss å løse den. Hva er prosentsjansen for et fotball lag til å vinne en kamp? Er den 50% eller er den 33,33%? Begge lag kan jo vinne, men de kan jo også få et resultat som er uavgjort. Kan du si at sjansen for lagene er 50/50?

Svar:

Hei, Ann Karin!

Vel, det går faktisk ikke an å si uten videre. Vi vet f.eks. ingenting om hvor gode lagene er, hva slags strategi de bruker (går de for seier eller nøyer de seg med uavgjort?), eller om de er i god form. Jevnt over viser det seg også at det å spille på hjemmebane gir en ekstra fordel.

Poenget er at dette er mer komplisert enn både "50/50" og13 for H, U og B. I sannsynlighetsregning i matematikken jobber vi ofte med ideelle situasjoner, der betingelsene er gitt på forhånd. Det vi snakker om her, derimot, er et eksempel på statistikk eller empirisk regning. Vi må altså samle inn data på forhånd for å kunne si noe om oddsene for H, U og B. Det er nettopp dette norsk tipping gjør når de gir oss sannsynlighetene i spillet som kalles Oddsen.

Håper det oppklarte litt og var passe utfyllende.

Vennlig hilsen,
Oraklet

Publisert: 27.09.2011