www.matematikk.org

Mia og Marius

Mia og Marius er søskenparet som løser matematikkoppgaver på reiser rundt om i verden.

Alle historiene er skrevet av Nils Voje Johansen og Arne B. Sletsjøe ved Universitetet i Oslo, og de publiserers først i magasinet "Nysgjerrigper". Birte Lohne Løvdal har laget alle håndtegnede illustrasjoner.

Listebilde

Mia og Marius baker vannbakkels

Mia og Marius skal bake vannbakkels. Etter å ha delt smøret, lurer Marius på hvor mye vann han skal koke det med. I de tre kokebøkene deres står det litt forskjellig. Siden vekta deres ikke virker, må Mia bruke litermål til å måle mel. Etter at vannbakkelsene er ferdigstekt, finner de ut at de skal flytte dem slik at de danner et flott mønster på stekebrettet.

Listebilde

Mia og Marius besøker CERN

Mia og Marius er i Sveits. De står ved CERN-anlegget og prater med fysikkprofessor Carsten. Han har tatt med klassen til Mia og Marius på tur til partikkelakseleratoren og gir dem blant annet oppgaver med deschiffrering og om sammensetning av kvarker (brøkregning).

Listebilde

Mia og Marius besøker Eidsvollbygningen

Mia og Marius befinner seg i det rommet Norge erklærte seg selvstendig, grunnloven ble vedtatt og ny konge ble valgt 17. mai 1814.

Listebilde

Mia og Marius besøker Universitetet i Oslo

Mia og Marius besøker Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo. Her kommer de selvsagt ikke unna matematikkoppgaver – til og med når de skal spise lunsj får de en oppgave som gir svar på hvilken etasje i bygningen lunsjen befinner seg.

Listebilde

Mia og Marius besøker dyreparken igjen

Mia og Marius får lære om sibirske tigre når de er på besøk i dyreparken i Kristiansand. De må også bruke logikk for å hjelpe politimester Bastian å finne ut hvem av røverne som lyver.

Listebilde

Mia og Marius besøker rakettbasen på Andøya

Mia og Marius er to av vinnerne i en kunnskapskonkurranse som har gått på skolene. Premien var en tur til rakettutskytingsbasen på Andøya, og nå funderer de blant annet på hvor langt det er til månen og på solas størrelse i forhold til jorda.

Listebilde

Mia og Marius blåser såpebobler

Mia og Marius er på besøk hos onkel Einar som er fysikklærer. Han er glad i å eksperimentere og denne gangen er det såpeboblenes tur. Han utfordrer Mia og Marius til å finne ut hvor mange såpebobler de klarer å lage og til slutt får de i oppdrag å vaske bort alle såpeboblenedslagene, men det skal gjøres på en spesiell måte.

Listebilde

Mia og Marius er syke

Mia og Marius har litt feber, vondt i halsen og tett nese. De ligger på sofaen med en haug med gamle Donald-blad. Mia finner noen oppgaver på baksiden av bladet.

Listebilde

Mia og Marius feirer 17. mai

Det er 17. mai og Mia og Marius er tidlig oppe. De finner ut av hvor mye is og brus de får ut av 100 kr. og de deltar i matematikk-konkurransen i parken nedenfor huset sitt.

Listebilde

Mia og Marius feirer jul

Endelig er det jul, og Mia og Marius får besøk av fetter Anton fra England. For å løse oppgavene i denne historien må en være flink til å telle, dessuten må det forskes og klippes litt i papir. Det er bare å sette igang!

Listebilde

Mia og Marius flytter

Familien til Mia og Marius skal flytte til det lille røde huset litt lenger opp i gata. Underveis i pakkingen og oppryddingen i den gamle leiligheten dukker det opp mange små problem. Oppgavene går ut på panting av flasker, flytting av esker og ikke minst stabling i flyttebilen. Her trenger de hjelp!

Listebilde

Mia og Marius hos mattemagikeren på Nesbyen

I denne historien er Mia og Marius på påskeferie på Nesbyen. Her blir det mye triksing og miksing med tall. De lærer seg tre lure triks som de kan plage foreldrene sine med når de kommer hjem.

Listebilde

Mia og Marius i Bergen

Mia, Marius og fetteren deres Simen har tatt Fløibanen og sitter på toppen av Fløifjellet i Bergen og spiser jordbær. Nå prøver de å finne ut høydeforskjellen på endestasjonene når de både vet banens gjennomsnittlige stigning og avstanden målt på kartet. Marius er veldig opptatt av jordbærene, og utfordrer de to andre med en ny oppgave.

Listebilde

Mia og Marius i Egypt

Mia og Marius er med en egyptolog til Kairo og Luxor. På denne turen får de lære litt om de gamle egypternes tall, og de får bryne seg på to oppgaver som er over 3500 år gamle.

Listebilde

Mia og Marius i Kina

Mia og Marius har vært på ferie i Kina og Japan. Her leste de i gamle manuskripter, og fant blant annet en kinesisk versjon av Pascals trekant som de fant ut at kunne brukes til mye rart.

Listebilde

Mia og Marius i Kirkenes

Mia og Marius flyr til Kirkenes for å møte søskenbarna sine. På denne turen regner de blant annet på flyets fart og tegner tangram i grusen etter en fotballkamp mellom søskenbarna.

Listebilde

Mia og Marius i London

Mia og Marius er på påskeferie i London, og listen over steder de skal besøke er lang. Nå grubler de på hvilken rekkefølge de bør reise i slik at taxituren blir så rimelig som mulig. Etter at de har ankommet Tower, blir de utfordret til å løse koden og finne ut hva det stod i beskjeden som en fange smuglet ut.

Listebilde

Mia og Marius i Mali

Mia og Marius skal besøke tante Kaja som jobber i Bamako, hovedstaden i Mali. De møter mange forskjellige mennesker og reiser med ørkenens skip, dromedarene. Oppgaven i denne historien ser blant annet på islamsk tidsregning og antall rekkefølger det er mulig å lage når tre personer rir dromedarer etter hverandre.

Listebilde

Mia og Marius i Mexico

Mia og Marius skal være med moren til Mexico. De lærer nye tallsystem og besøker pyramidene hvor de kommer over gamle problemoppgaver.

Listebilde

Mia og Marius i Nederland

Mia og Marius er på sommerferie i Nederland der de besøker gamle naboer Aurora og Ernst. Her skal de regne på alderen på hestene ute på jordet og hjelpe bonden med å bygge gjerder slik han ønsker det.

Listebilde

Mia og Marius i Operaen

Mia og Marius skal se eventyrballetten Askepott sammen med kusinene og mamma og pappa i operaen i Oslo. Underveis utfordrer pappaen dem med tre oppgaver.

Listebilde

Mia og Marius i Roma

Mia og Marius er på høstferie i Roma og tar turen innom Colosseum. Her viser de hvordan de enkelt kan tegne perfekte ellipser, de lager skisse av Colosseum i målestokk 1:1000 og de bruker skygger for å finne høyder.

Listebilde

Mia og Marius i Spania

Mia og Marius er på besøk hos bestefar Jan i Spania. Strålende sol og varmt nok til å bade... for dem som klarer å ta en dukkert i 14 grader! Tallrekker og tallsystem er noen av utfordringene i denne historien. Mia og Marius klarer oppgavene – klarer dere?

Listebilde

Mia og Marius i St. Petersburg

Mia og Marius er på romjulstur til St. Petersburg, og i Vinterpalasset lærer de litt om Peter den Store samtidig som de får servert noen problemer som gjør at de må prøve og feile litt før de kommer fram til løsningene.

Listebilde

Mia og Marius i Sverige

Mia og Marius er på besøk hos Farbror Melker i Sverige. Her er det gode forhold for skøytegåing, til tross for at det snart er vår. Melker kjenner Mia og Marius godt og har mange gode mattenøtter på lager. Han har både sjokoladeplatedeling og puslespill som oppgaver.

Listebilde

Mia og Marius i barnedåp

Mia og Marius er i barnedåp i Sykkylven hos Anne og Arne og hjelper til med bordplasseringen og med å velge ut gudmor til dåpsbarnet.

Listebilde

Mia og Marius i dyreparken

Mia og Marius er på besøk i dyreparken i Kristiansand sammen med farmor og farfar. I et virrvarr av hoder og føtter inne hos giraffene og strutsene klarer de å regne ut hvor mange av hvert slag de har i parken, og de finner ut om det er mulig å gå forbi tigrene dersom de står bundet i hvert sitt hjørne av rommet med ulik lengde på båndene.

Listebilde

Mia og Marius i vikingtiden

Mia og Marius er på kulturhistorisk museum for å se på vikingutstillingen. De lærer om vikingenes måleenheter og får se en 1000 år gammel spillterning som ikke har like store sider - hva blir sannsynligheten for å slå en 6'er nå?

Listebilde

Mia og Marius leser i almanakken

Mia og Marius leser i almanakken og grubler over lengden på dagen ved sommersolhverv, hvor langt et år er på planeten Venus og hva som egentlig skjer ved sol- og måneformørkelse.

Listebilde

Mia og Marius møter Abel

Mia og Marius har nettopp hatt "matematikkdag" på skolen. Denne dagen hadde de besøk av forfatteren Arild Stubhaug. Han fortalte fra Abel-biografien han har skrevet. Oppgavene i historien dreier seg om logikk, pi og arealet til en sirkel.

Listebilde

Mia og Marius møter Abelprisvinneren

For en dag! Mattetivoli og Abelprisutdeling. Mia og Marius er så heldige at de får være med på begge deler. Og ikke nok med det, - de får til og med hilse på vinneren av Abelprisen 2003. Prøv deg på geometrioppgaven fra tivoliet, og hjelp Mia og Marius med å finne ut hvor de skal sitte under prisutdelingen.

Listebilde

Mia og Marius møter Arkimedes

Mia og Marius er på ferie på Sicilia, i byen Siracusa der Arkimedes holdt til for over 2200 år siden. De er på en slags historisk forestilling oppe på bymuren hvor de får snakke med "Arkimedes". Oppgavene i historien tar for seg regning med årene før Kristus, vektstang og skålvekter.

Listebilde

Mia og Marius og Saga Oseberg

Mia og Marius besøker onkel Eivind like før kongeparet kommer og Saga Oseberg sjøsettes.

Listebilde

Mia og Marius og kongebesøket

Mia og Marius havner midt i et arrangement hvor Kongen deltar, og de blir stående og lure på om kortesjen med de svarte "kongebilene" klarer å kjøre den oppsatte ruta slik at de slipper å kjøre en gate mer enn én gang.

Listebilde

Mia og Marius og kvarkene

Mia og Marius skal på klassetur til Sveits, hvor de skal besøke CERN. Før de reiser leser de på internett om naturens byggeklosser. De regner ut hvor stor hastighet protoner har og de "setter sammen" et proton og et nøytron ved hjelp av brøkregning.

Listebilde

Mia og Marius padler

Mia og Marius er på padlekurs med Eirik, olympisk mester i kajakkpadling. De har mange spørsmål til Eirik og han gir dem ikke svarene så lett.

Listebilde

Mia og Marius på Finnmarksvidda

Mia og Marius synes Altademningen er et imponerende byggverk. Altakraftverket produserer mange, mange, mange kWh per år, og for å få litt grep om hvor mye energi det er regner de på hvor mange husstander kraftverket kan forsyne per år.

Listebilde

Mia og Marius på Hurtigruta

Mia og Marius er på tur med Hurtigruta MS Finnmarken. Det føles rart å gå å legge seg mens sola skinner, men de får være oppe litt lengre dersom de klarer å løse oppgavene de får. De må jobbe med terninger og skjulte kuler med tall på.

Listebilde

Mia og Marius på Korsika

Mia og Marius reiser til Korsika for å være med i et bryllup. De må blant annet finne tallene i et magisk kvadrat for å finne bungalowen de skal overnatte i og de regner på antall kuler i en kransekakelignende bryllupskake.

Listebilde

Mia og Marius på Liseberg

Mia og Marius er på sommerferie i Göteborg. Sammen med tante Hilde og fetterne Herman og Jørgen reiser de til Liseberg for å ha det gøy. De stopper opp og vurderer hvilken billett-type som lønner seg, finner rekkefølgen de skal sitte i når de skal kjøre tømmerrenna og sammenhengen mellom omkretsen og diameteren til pariserhjulet.

Listebilde

Mia og Marius på Matematikkdagen

Det er første gang Mia og Marius skal ha "Matematikkdag"! De skal først møte Mattemagikeren der de skal løse en fyrstikkoppgave. Deretter møter de mattelæreren og får en oppgave fra henne. Etter en lang dag kommer de frem til den siste oppgaven, som er spillet Hanois tårn.

Listebilde

Mia og Marius på Nordlysobservatoriet

Mia og Marius besøker Nordlysobservatoriet i Tromsø der de får vite nordlys oppstår og hvorfor det er mye nordlys akkurat i Tromsø.

Listebilde

Mia og Marius på Nysgjerrigpers 20-årsfest

Mia og Marius stiller opp på Nysgjerrigpers 20-årsfest. Der utfordrer de Terje til å finne ut i hvilket år bladet Nysgjerrigper var dobbelt så gammelt som spalten til Mia og Marius, og Marianne til å finne det maksimale antall kakestykker ved hjelp av tre rette kutt.

Listebilde

Mia og Marius på Observatoriet

Mia og Marius besøker Observatoriet der de skal lære om astronomi, matematikk og magnetisme.

Listebilde

Mia og Marius på besøk hos farmor og farfar

Mia og Marius er på besøk hos farmor og farfar i skoleferien. De ser på sin egen slekt og hvordan slektstreet til farfars bier ser ut. Mia og Marius blir også utfordret til å finne ut hva Fibonaccitallene er.

Listebilde

Mia og Marius på fisketur

Mia og Marius er på fisketur med pappa. Pappa er "storfisker" og serverer den ene fiskehistorien etter den andre. Men ved å regne litt på opplysningene de får, er de sikre på at pappa har det med å overdrive litt. Hvordan de veier fisken uten vekt får du vite i denne historien.

Listebilde

Mia og Marius på fotballkamp

Mia og Marius er på landskamp på Ullevål stadion sammen med Nils og Arne. Det store spørsmålet denne gangen er om det er mulig å finne kampresultatene ut fra en tabell satt opp under en fotballturnering.

Listebilde

Mia og Marius på hyttetur i Sakkesdalen

Mia og Marius er på hyttetur og deltar på grandonkel Ragnars påskerenn. Inne i hytta finner de hytteboka, og der fant de et problem som Ragnar hadde skrevet sammen med Kong Olav. De må tenke logisk og kunne kjenne igjen tallmønster for å klare å knekke nøttene de får.

Listebilde

Mia og Marius på håndballkamp

Linn spiller på landslaget i håndball. Mia og Marius får være med på en treningssamling der det spilles flere kamper. En trenger tellekunnskaper for å finne ulike lagoppsetninger, og systematisk tenkning for å kunne fullføre tabelloversikten over alle kampene.

Listebilde

Mia og Marius på kanotur i Alaska

Mia og Marius er på kanotur i Alaska og lurer blant annet på hvor mange måter det er mulig å plassere personer etterhverandre i en kano på. De graver selvsagt etter gull og finner en metode som hjelper dem å regne ut volum og tetthet for "gull"-klumpene sine.

Listebilde

Mia og Marius på oljeplattform

Mia og Marius har en tante i Stavanger. Hun heter Berit og ringer for å inviterer dem med seg på tur ut til en plattform. En av oppgavene de får på platformene likner litt på den med broene i Königsberg, og de andre må de bare prøve seg fram på.

Listebilde

Mia og Marius på skiskytekonkurranse

Mia og Marius er sammen med far og ser på skiskytterne. De heier på Ole Einar Bjørndalen, og lurer blant annet på om det lønner seg å droppe skytingen og heller bare ta strafferundene? Hvor mange måter er det egentlig mulig å bomme på 2 av 5 blinker?

Listebilde

Mia og Marius på skolen

I denne historien møter vi Mia og Marius på en helt vanlig dag. På skolen blir det kodeknekking og finurlige addisjonsstykker som har mistet noen tall.

Listebilde

Mia og Marius på travbanen

Mia og Marius er på Forus utenfor Stavanger. De er med tremenningene sine på travløp. De tipper og Mia vinner, men hvor mye? Om vinnersjanser og odds.

Listebilde

Mia og Marius på utstilling

Mia og Marius drar sammen med kusinene Ella og Alva på Teknisk museum i Oslo der de besøker matematikkdelen av utstillingen Sultans of Science. Her utfordrer de hverandre i det romerske tallsystemet, likninger og geometri.

Mia og Marius ser "Et dukkehjem" på teater

Mia og Marius har akkurat sett skuespillet "Et dukkehjem" og sitter igjen med mange spørsmål om skuespillet og andre skuespill av Henrik Ibsen.

Listebilde

Mia og Marius ser på trekkfuglene

Denne gangen blir Mia og Marius fascinert av trekkfugler som blant annet flyr i V-formasjon og finner veien til Syden uten kompass. Men overlever alle fuglene en slik reise? Og ender to trekkfugler opp på samme sted hvis den ene flyr mot sør, mens den andre flyr mot vest?

Eksterne lenker

  • Nysgjerrigper

    Magasin og nettside fra Norges forskningsråd. For 6-13 åringer.
    (nysgjerrigper.no)